Seceta îşi face de cap în Câmpia Bărăganului

Pericol pentru agricultură! La fel ca în ultimii ani, fermierii din Bărăgan privesc neputincioşi câmpurile uscate. Seceta extremă afectează masiv culturile agricole. Astfel, din cauza lipsei de apă din sol, rapiţa a răsărit doar pe 75% din suprafeţele cultivate.

Suprafeţe mari din Bărăgan sunt afectate de lipsa apei în sol
Suprafeţe mari din Bărăgan sunt afectate de lipsa apei în sol

Agricultorii din Ialomiţa se confruntă cu probleme majore. Ultimele raportări ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) arată că solurile din Câmpia Bărăganului sunt puternic afectate de absenţa precipitaţiilor. Calculele estimative arată că, în acest interval, media precipita¬ţiilor ar trebui să fie cuprinsă între 500 şi 600 de litri/metrul pătrat. În perioada octombrie 2021-martie 2022, cantitatea precipitaţiilor nu a depăşit 240 l/mp în Câmpia Bărăganului.

Pierderi uriaşe

"Înfiinţată pe o suprafaţă de 34.000 de hectare, rapiţa are un grad de răsărire de 75%. Practic, 25% din cultura înfiinţată în toamna trecută nu a răsărit, fiind necesară întoarcerea culturilor, adică înlocuirea suprafeţei semănate”, explică Florea Stoian, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Ialomiţa.

“Situaţia e gravă în unele zone”, avertizează agricultorul Nicolae Sitaru
“Situaţia e gravă în unele zone”, avertizează agricultorul Nicolae Sitaru

Fără apă, culturile vor pieri, se plâng fermierii, îngrijoraţi că vor avea pierderi uriaşe. Preţul îngrăşămintelor s-a dublat, a crescut şi preţul motorinei, aşa că agricultorii au cheltuit dublu ca să pregătească terenul şi să semene.

Din decembrie, în Bărăgan nu a mai căzut strop de ploaie, scrie adevarul.ro. Cel mai bine se vede diferenţa între două culturi semănate la diferenţă de o lună, iar cele întârziate nu mai au aproape nici o şansă. Frunzele ar fi trebuit să fie acum suficient de mari şi dese, încât să acopere pământul. Cele mai afectate sunt culturile de grâu, orz şi rapiţă, care au fost semănate astă-toamnă. 

De altfel, sunt deja câţiva ani de când fermierii arată că pământul suferă din cauza faptului că a plouat şi a nins foarte puţin.

Plantele de rapiţă suferă din cauza secetei
Plantele de rapiţă suferă din cauza secetei

«Vor creşte preţurile»

„Având în vedere seceta pedologică, prognosticurile negative sunt justificate. Din păcate, de la an la an se acumulează un deficit de apă în sol, iar recoltele se înjumătăţesc. Inevitabil, va urma creşterea preţurilor”, oftează fermierul Marian Dobre. „Situaţia e gravă în unele zone. După cum arată preţurile acum, pe piaţa viitoare ne aşteptăm la o creştere cu 10 procente”, estimează Nicolae Sitaru, preşedinte la Asociaţia Producătorilor de Porumb din România.

Avioane folosite pentru stimularea precipitaţiilor

Aşa arată aeronava care aduce ploaia
Aşa arată aeronava care aduce ploaia

Soluţie pentru combaterea secetei! Avioanele King Air RC 90, care aduc ploaia, sunt testate în mai multe judeţe din Moldova, arată digi24.ro.Specialiştii de la Centrul Antigrindină din Dancu (Iaşi) utilizează cartuşe şi torţe încărcate cu iodură de argint şi cloruri de calciu şi natriu, montate pe aripile avionului. Dan Axinte, manager de proiect, detaliază: ”Substanţele sunt aruncate în interiorul norului şi se formează nuclee de condensare. Vor apărea picături, picăturile se vor mari şi vor pica la sol sub formă de ploaie”.

Proiectul vizează şase judeţe din regiunea Moldovei. Avioanele provin de la o companie din Bulgaria. Dacă rezultatele vor fi bune, Ministerul Agriculturii va achiziţiona opt aeronave, pentru a fi folosite în toată ţara. Preţul unui asemenea avion bimotor, cu tehnologie avansată, este în jur de 8 milioane de euro.

Pomii fructiferi din Voineşti, loviţi grav de brumă

Florile abia deschise au suferit din cauza condiţiilor meteo
Florile abia deschise au suferit din cauza condiţiilor meteo

Vremea capricioasă le pune mari probleme şi pomicultorilor de pe Valea Dâmboviţei. Temperaturile mici din această primăvară şi grindina căzută peste plantaţii vor compromite în mare parte recolta de mere, după cum spun oamenii.

Temperaturile au scăzut până la minus 3 grade Celsius în ultimele săptămâni, ceea ce a afectat grav florile abia deschise. Pomicultorii dâmboviţeni se gândesc deja cu groază la momentul în care vor recolta fructele, adică la toamnă.

„Tot ce a fost înflorit la acest moment este afectat în proporţie de 90 la sută. Pur şi simplu, un dezastru! Sperăm ca, în viitor, tot ceea ce înfloreşte să ajungă la legare şi să rodească”, afirmă Claudiu Popa, viceprimarul comunei dâmboviţene Voineşti, localitate faimoasă în Muntenia pentru producţia de mere.

Pomii au fost îngrijiţi de mai multe ori în ultimele luni, cu eforturi financiare consistente din partea proprietarilor de livezi, scrie adevarul.ro. Cei mai afectaţi pomi sunt perii, prunii şi piersicii - în general, sâmburoasele.

Aceşti pomi înfloresc mai devreme decât merii şi, astfel, sunt şi primii afectaţi, arată specialiştii. Vasile Neagu, pomicultor din Voineşti, îşi frânge mâinile: „Bruma groasă care a căzut săptămâna trecută i-a omorât. Bruma e mai periculoasă decât îngheţul, fiindcă topeşte pistilul. Mare păcat! După modul cum au înflorit pomii, se preconiza o producţie foarte bună în acest an”.

În pieţe, pe tarabe se află încă producţie rămasă de astă-toamnă. Anul trecut, aproape că merii s-au rupt sub greutatea fructelor. Cantităţi mari de mere vor fi, din păcate, aruncate sau vor fi utilizate la producerea ţuicii.

„Noi muncim în zadar. Facem eforturi mari şi nu agonisim mai nimic. Ia uitaţi, e posibil, un leu kilogramul de mere!? La un leu şi jumătate, merele pe care le vindem sunt chiar frumoase. Vom ajunge să aducem bani din pensie ca să îngrijim pomii”, se lamentează un alt producător de pe Valea Dâmboviţei.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
caius covrig jpg
Nutu Camataru FOTO Captură video
accident masina tramvai Bucuresti, foto facebook jpg
planseul de la unirii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net