Seceta ├«┼či face de cap ├«n C├ómpia B─âr─âganului

Pericol pentru agricultur─â! La fel ca ├«n ultimii ani, fermierii din B─âr─âgan privesc neputincio┼či c├ómpurile uscate. Seceta extrem─â afecteaz─â masiv culturile agricole. Astfel, din cauza lipsei de ap─â din sol, rapi┼úa a r─âs─ârit doar pe 75% din suprafe┼úele cultivate.

image
Suprafeţe mari din Bărăgan sunt afectate de lipsa apei în sol

Agricultorii din Ialomi┼úa se confrunt─â cu probleme majore. Ultimele raport─âri ale Administra┼úiei Na┼úionale de Meteorologie (ANM) arat─â c─â solurile din C├ómpia B─âr─âganului sunt puternic afectate de absen┼úa precipita┼úiilor. Calculele estimative arat─â c─â, ├«n acest interval, media precipita┬Č┼úiilor ar trebui s─â fie cuprins─â ├«ntre 500 ┼či 600 de litri/metrul p─âtrat. ├Än perioada octombrie 2021-martie 2022, cantitatea precipita┼úiilor nu a dep─â┼čit 240 l/mp ├«n C├ómpia B─âr─âganului.

Pierderi uria┼če

"├Änfiin┼úat─â pe o suprafa┼ú─â de 34.000 de hectare, rapi┼úa are un grad de r─âs─ârire de 75%. Practic, 25% din cultura ├«nfiin┼úat─â ├«n toamna trecut─â nu a r─âs─ârit, fiind necesar─â ├«ntoarcerea culturilor, adic─â ├«nlocuirea suprafe┼úei sem─ânateÔÇŁ, explic─â Florea Stoian, directorul Direc┼úiei pentru Agricultur─â a Jude┼úului (DAJ) Ialomi┼úa.

image
ÔÇťSitua┼úia e grav─â ├«n unele zoneÔÇŁ, avertizeaz─â agricultorul Nicolae Sitaru

F─âr─â ap─â, culturile vor pieri, se pl├óng fermierii, ├«ngrijora┼úi c─â vor avea pierderi uria┼če. Pre┼úul ├«ngr─â┼č─âmintelor s-a dublat, a crescut ┼či pre┼úul motorinei, a┼ča c─â agricultorii au cheltuit dublu ca s─â preg─âteasc─â terenul ┼či s─â semene.

Din decembrie, ├«n B─âr─âgan nu a mai c─âzut strop de ploaie, scrie adevarul.ro. Cel mai bine se vede diferen┼úa ├«ntre dou─â culturi sem─ânate la diferen┼ú─â de o lun─â, iar cele ├«nt├órziate nu mai au aproape nici o ┼čans─â. Frunzele ar fi trebuit s─â fie acum suficient de mari ┼či dese, ├«nc├ót s─â acopere p─âm├óntul. Cele mai afectate sunt culturile de gr├óu, orz ┼či rapi┼ú─â, care au fost sem─ânate ast─â-toamn─â. 

De altfel, sunt deja c├ó┼úiva ani de c├ónd fermierii arat─â c─â p─âm├óntul sufer─â din cauza faptului c─â a plouat ┼či a nins foarte pu┼úin.

image
Plantele de rapiţă suferă din cauza secetei

┬źVor cre┼čte pre┼úurile┬╗

ÔÇ×Av├ónd ├«n vedere seceta pedologic─â, prognosticurile negative sunt justificate. Din p─âcate, de la an la an se acumuleaz─â un deficit de ap─â ├«n sol, iar recoltele se ├«njum─ât─â┼úesc. Inevitabil, va urma cre┼čterea pre┼úurilorÔÇŁ, ofteaz─â fermierul Marian Dobre. ÔÇ×Situa┼úia e grav─â ├«n unele zone. Dup─â cum arat─â pre┼úurile acum, pe pia┼úa viitoare ne a┼čtept─âm la o cre┼čtere cu 10 procenteÔÇŁ, estimeaz─â Nicolae Sitaru, pre┼čedinte la Asocia┼úia Produc─âtorilor de Porumb din Rom├ónia.

Avioane folosite pentru stimularea precipitaţiilor

image
A┼ča arat─â aeronava care aduce ploaia

Solu┼úie pentru combaterea secetei! Avioanele King Air RC 90, care aduc ploaia, sunt testate ├«n mai multe jude┼úe din Moldova, arat─â digi24.ro.Speciali┼čtii de la Centrul Antigrindin─â din Dancu (Ia┼či) utilizeaz─â cartu┼če ┼či tor┼úe ├«nc─ârcate cu iodur─â de argint ┼či cloruri de calciu ┼či natriu, montate pe aripile avionului. Dan Axinte, manager de proiect, detaliaz─â: ÔÇŁSubstan┼úele sunt aruncate ├«n interiorul norului ┼či se formeaz─â nuclee de condensare. Vor ap─ârea pic─âturi, pic─âturile se vor mari ┼či vor pica la sol sub form─â de ploaieÔÇŁ.

Proiectul vizeaz─â ┼čase jude┼úe din regiunea Moldovei. Avioanele provin de la o companie din Bulgaria. Dac─â rezultatele vor fi bune, Ministerul Agriculturii va achizi┼úiona opt aeronave, pentru a fi folosite ├«n toat─â ┼úara. Pre┼úul unui asemenea avion bimotor, cu tehnologie avansat─â, este ├«n jur de 8 milioane de euro.

Pomii fructiferi din Voine┼čti, lovi┼úi grav de brum─â

image
Florile abia deschise au suferit din cauza condiţiilor meteo

Vremea capricioas─â le pune mari probleme ┼či pomicultorilor de pe Valea D├ómbovi┼úei. Temperaturile mici din aceast─â prim─âvar─â ┼či grindina c─âzut─â peste planta┼úii vor compromite ├«n mare parte recolta de mere, dup─â cum spun oamenii.

Temperaturile au scăzut până la minus 3 grade Celsius în ultimele săptămâni, ceea ce a afectat grav florile abia deschise. Pomicultorii dâmboviţeni se gândesc deja cu groază la momentul în care vor recolta fructele, adică la toamnă.

ÔÇ×Tot ce a fost ├«nflorit la acest moment este afectat ├«n propor┼úie de 90 la sut─â. Pur ┼či simplu, un dezastru! Sper─âm ca, ├«n viitor, tot ceea ce ├«nflore┼čte s─â ajung─â la legare ┼či s─â rodeasc─âÔÇŁ, afirm─â Claudiu Popa, viceprimarul comunei d├ómbovi┼úene Voine┼čti, localitate faimoas─â ├«n Muntenia pentru produc┼úia de mere.

Pomii au fost ├«ngriji┼úi de mai multe ori ├«n ultimele luni, cu eforturi financiare consistente din partea proprietarilor de livezi, scrie adevarul.ro. Cei mai afecta┼úi pomi sunt perii, prunii ┼či piersicii - ├«n general, s├ómburoasele.

Ace┼čti pomi ├«nfloresc mai devreme dec├ót merii ┼či, astfel, sunt ┼či primii afecta┼úi, arat─â speciali┼čtii. Vasile Neagu, pomicultor din Voine┼čti, ├«┼či fr├ónge m├óinile: ÔÇ×Bruma groas─â care a c─âzut s─âpt─âm├óna trecut─â i-a omor├ót. Bruma e mai periculoas─â dec├ót ├«nghe┼úul, fiindc─â tope┼čte pistilul. Mare p─âcat! Dup─â modul cum au ├«nflorit pomii, se preconiza o produc┼úie foarte bun─â ├«n acest anÔÇŁ.

În pieţe, pe tarabe se află încă producţie rămasă de astă-toamnă. Anul trecut, aproape că merii s-au rupt sub greutatea fructelor. Cantităţi mari de mere vor fi, din păcate, aruncate sau vor fi utilizate la producerea ţuicii.

ÔÇ×Noi muncim ├«n zadar. Facem eforturi mari ┼či nu agonisim mai nimic. Ia uita┼úi, e posibil, un leu kilogramul de mere!? La un leu ┼či jum─âtate, merele pe care le vindem sunt chiar frumoase. Vom ajunge s─â aducem bani din pensie ca s─â ├«ngrijim pomiiÔÇŁ, se lamenteaz─â un alt produc─âtor de pe Valea D├ómbovi┼úei.  

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
foto 1   Cristina Spatar JPG
carmen tanase jpeg
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
trans bhutan cnn
giani vladimir 25713800 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
pui de urs
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG