Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi? Prețul pe care românii trebuie să-l plătească
Pe fondul războiului ruso-ucrainean, dar și datorită crizei energetice ce a planat asupra Europei încă din decembrie, prețurile la mai multe alimente au explodat exponențial, iar din ce în ce mai mulți români sunt nevoiți să facă sacrificii impresionante pentru a cumpăra un kilogram de cartofi.
Prețurile continuă să crească de la o zi la alta, iar din ce în ce mai multe produse de uz comun au ajuns să aibă un preț imens. Unele dintre aceste produse și-au dublat prețurile încă de la începutul războiului, iar mulți români sunt nevoiți să-și achiziționeze produse la prețuri uriașe.
Cât a ajuns să coste 1 kilogram de cartofi noi românești
În acest moment, un kilogram de cartofi poate să ajungă și 8 lei, dar prețul poate varia, mai ales în funcție de țara de proveniență și lanțul de magazine care-i comercializează.
Citește și Scumpiri cu 30% la carne, lapte, legume şi fructe! Avertismentul fermierilor
Acest val de scumpiri a lovit puternic pensionarii și familiile ce încearcă să trăiască cu un salariu minim pe economie. De exemplu, acum, un kilogram de varză albă poate să te coste chiar și 10 lei la piață, în timp ce unele magazine comercializează acest produs la 2-3 lei per kilogram, în funcție de lanțul de magazine.
Prețurile produselor românești se dovedesc a fi foarte mari, așadar, tot mai multe produse provenite din import ajung pe rafturile magazinelor.
Ce alte sectoare au suferit scumpiri de preț
Alături de cartofii care s-au scumpit cu 35,5%, chiar și uleiul a crescut substanțial, cu peste 32% de procente, față de luna martie a anului trecut.
Vezi și Scumpirile fac ravagii în portofele? Iată cum să-ţi planifici bugetul!
Cât despre sectorul de servicii, cel mai mult a crescut prețul la apă și salubritate, cu o creștere de 14,68% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În ciuda acestor prețuri crescute, agricultorii sunt acuzați de către clienți că ar vinde produse din import, mult mai ieftine, doar pentru a câștiga profit de pe urma acestora, pe măsură ce prețul unor producții locale au crescut substanțial.
Clienții îi acuză că au pus prețuri uriașe și vând aceste produse sub eticheta de „cultivat în România”, după ce produsele s-au scumpit exponențial. Chiar și așa, agricultorii dezmint aceste acuzații și susțin că toate produsele comercializate de aceștia sunt cultivate pe pământ românesc.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro