Calcul exact. Pensia pe care o va încasa un român care are o vechime de 33 de ani în muncă

29 septembrie 2024 11:31   Național

Subiectul recalculării pensiilor a preocupat românii din întreaga țară, de-a lungul verii, cât și în prima lună de toamnă. Iar în timp ce pentru unii pensionari recalcularea a venit cu majorări substanțiale la pensie, pentru alții, a venit cu stres și cu îngrijorare. Iar acum, românii doresc să știe precis care este calculul financiar și câți bani vor primi odată ce ies la pensie.

Din păcate, un detaliu pe care poate că nu mulți români îl știu în acest moment este faptul că anumite perioade de timp nu urmează să se pună pentru pensie. În ciuda faptului că unii dintre românii au petrecut timp muncind într-un domeniu extrem de dificil, există situații în care unele perioade nu vor fi luate în calcul, atunci când se stabilește pensia.

Acea perioadă este considerată de către recalculare drept una de necontributivitate, fiind vorba, mai precis, despre anii petrecuți în armată! Pe lângă aceștia, nici perioadele petrecute în facultate, ori în șomaj, nu vor fi luate în calcul.

Anii petrecuți în armată nu sunt luați în calcul

Pensionarii primesc, pentru fiecare an în care s-au găsit în situațiile de mai sus, doar 0,25 de puncte. Iar românii trebuie să știe că un punct de referință are valoarea de 81 de lei. Astfel, dacă pentru cei aflați în situație de șomaj, sau la facultate, această decizie se poate înțelege, nici românii care au făcut armata nu pot fructifica acei ani la pensie.

Iar o altă categorie de români nu va primi astfel de puncte! Cei care deja au împlinit 65 de ani, dar aleg să își mai continue munca încă 5 ani! Anii munciți după această vârstă nu sunt luați în calcul la stabilirea pensiei.

Câte puncte primesc românii în funcție de anii munciți

De exemplu, românii care au muncit între 20 și 25 de ani nu primesc niciun punct și prin extensie niciun ban, în plus. Cei care au lucrat 25 de ani primesc 0,5 puncte, adică 40 de lei în plus. Deja la 30 de ani munciți ajungem la un bonus de 202 lei.

Evident, această sumă crește odată cu anii munciți, iar la 35 de ani în câmpul muncii se acordă 506 lei în plus. În același timp, la 40 de ani, vorbim despre 911 lei extra.

Mai multe