Calendar ortodox 2021, 23 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului

22 octombrie 2022 19:03   Național

Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului este pomenit la data de 23 octombrie în Calendarul ortodox. Sfântul Iacob este unul dintre sfinții zilei, cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 23 octombrie.

Calendar ortodox 2021, 23 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului

Sfântul Iacob a fost fiul dreptului Iosif, logodnicul Preacuratei Fecioare. I se spunea fratele Domnului pentru că era unul din cei patru fii ai lui Iosif de la prima soție, Salomeea, Iacov, Imion, Iuda și Iosi. Salomeea îi dăruise lui Iosif și trei fiice: Estir, Maria și Salomeea. Mama Sfântului Iacob era nepoată de frate a lui Zaharia, tatăl sfântului Ioan Botezătorul. Când a murit Salomeea, prima soție, dreptul Iosif și-a crescut copii cu multă evlavie, într-un respectarea poruncilor legii și cu frică de Dumnezeu.

Acesta este unul din motivele prin care preoții îndemnați de Duhul Sfânt i-au dat-o în grijă pe Preacurata fecioară Maria și a ținut în ochii lumii loc de tată Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Iacob a dus o viață aspră, și-a stăpânit poftele trupești hrănindu-se numai cu pâine și apă, a purtat numai haină aspră și își petrecea toate nopțile numai în rugăciune. A fost unul din primii discipoli ai Mântuitorului și unul din primii care a înțeles că Iisus este adevăratul Mesia. De aceea Hristos l-a și iubit enorm și a fost primul căruia i s-a arătat după înviere după cum ne dezvăluit Sf. Pavel în Faptele Apostolilor: “Iar după aceea s-a arătat lui Iacob, apoi tuturor apostolilor”. A fost unul din cei 70 de apostoli și primul arhiereu al bisericii Ierusalimului. A scris insuflat de Duhul Sfânt prima Liturghie pe care, în următoarele secole Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gură de aur au scurtat-o.

Sfântul Iacov ca episcop al Ierusalimului a creștinat mulți evrei și greci prin învățătura lui Hristos și le-a arătat calea cea dreaptă. Era iubit de popor pentru firea sa blândă și dragostea pe care o arăta tuturor.  Fariseii și învățații evrei mânați de invidia pe ușurința cu care Sf Iacob cucerea inimile poporului l-au invitat pe o aripă a bisericii pentru a ține predica. Pentru că el a dat mărturie despre Iisus Hristos poporul s-a bucurat, dar cărturarii și fariseii s-au mâniat atât de tare pentru succesul predicii sale încât l-au aruncat de acolo. Sfântul Iacob nu a murit ci s-a ridicat în genunchi și a început să se roage pentru agresori: “Doamne, iartă-le lor păcatul acesta, că nu știu ce fac". Au început să arunce cu pietre în el.

Trebuie amintit că în acele timpuri lapidarea cu pietre nu era un lucru neobișnuit. A fost episcop al Ierusalimului 30 de ani și a fost martirizat pe când avea 66 de ani.

Troparul Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului 

Glasul al 2-lea

Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic ești de neînduplecat; îndrăzneală ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Dumnezeu Cuvântul Tatălui Unul-Nascut, Cel Ce a venit la noi în zilele cele de apoi, Sfinte Apostole Iacob, Dumnezeiescule, pe tine întâi te-a arătat pastor și învățător ierusalimitenilor și ispravnic credincios Tainelor celor duhovnicești. Pentru aceasta, toți pe tine te cinstim, Apostole.

La 23 octombrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniți

  • Sfântul și fericitul Iacob de la Boroțchi
  • Sfântul Cuvios Ignatie, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfântul Cuvios Macarie Romanul; 
  • Sfântul Cuvios Nichifor; 
  • Sfântul Cuvios Petronie și doi sfinți tineri.
Mai multe