Calendar ortodox 2022, 13 octombrie. Sărbătoarea zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași este prăznuită la data de 13 octombrie în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași este sărbătoarea zilei cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 13 octombrie. 

Sfântul Apostol Andrei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Andrei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 13 octombrie. Sărbătoarea zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Calendarul creștin ne pune în fiecare zi în fața veșniciei, îndemnându-ne să trăim în fiecare zi viețile sfinților noștri înaintași și pomenirea în vechi a faptelor lor pline de minuni mântuitoare. Astfel evenimentele mântuitoare pe care le-am trăit noi înșine sau am fost contemporani cu ele ne dau o stare de spirit cu totul aparte. Aici se înscrie și evenimentul din 1996 când în orașul sfintei Parascheva a sosit racla cu moaștele sfântului Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României. 

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași este prăznuită la data de 13 octombrie în calendarul ortodox. În anul 1996, la propunerea IPS mitropolit Daniel, astăzi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost adusă la Iași racla cu capul sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras, Grecia. Această sărbătoare a fost însemnată de Sfântul Sinod cu cruce neagră din anul 1997. În 1996 sute de credincioși de toate vârstele, pelerini veniți să-i aducă un omagiu Sfintei Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei, au avut ocazia e a participa la slujba în cinstea aducerii moaștelor Sfântului Andrei în România. 

Cu acea ocazie a fost compus și troparul venirii moaștelor Sfântului Andrei în România care va răsuna până la sfârșitul lumii în noua Catedrală Națională din București, la fiecare pomenire a sfântului Andrei, cel care a semănat cuvântul Domnului pe pământul străbunilor noștri.

Troparul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României

 Glasul 1

Fiu al Galileei și frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tau din Patra chemi popoarele la Dumnezeu și atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarăși ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit.

 La 13 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Florentie; 
  • Sfântul Mucenic Dioscor; 
  • Sfântul Nichita Patriciu, mărturisitorul; 
  • Sfântul Mucenic Veniamin, diaconul; 
  • Sfântul Mucenic Antigon; 
  • Sfânta Mucenite Hrisi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net