Calendar ortodox 2022, 4 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Ierotei

Sfântul Mucenic Ierotei este prăznuit la data de 4 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Ierotei este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 octombrie.

Sfântul Mucenic Ierotei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Ierotei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 4 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Ierotei

Sfântul Mucenic Ierotei a fost membru al Aeropagului Atenian când sfântul Pavel a vorbit înaintea lor. Sfântul Ierotei a fost dintre cei care au rămas să-l asculte până la sfârșit alături de sfântul Dionisie.

Ceea ce a auzit l-a convins pe înțeleptul Ierotei să primească credința creștină și a devenit primul episcop al Atenei, înaintea lui Dionisie. El a fost un episcop înzestrat cu multe viruți și acoperit de harul Duhului Sfânt.

A propovăduit Evanghelia lui Hristos cu mari eforturi, a convertit mulțime de păgâni la dreapta credință și și-a păstorit turma cu multă dragoste. Dionisie Aeropagitul ne spune că și Ierotei a fost alături Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la momentul Adormirii unde a fost dus de îngeri la fel ca apostolii.

Sfântul Ierotei s-a remarcat și ca imnograf căci a scris cântări minunate de Dumnezeu insuflate. S-a sfârșit ca muncenic și primit în Împărăția Cerească două cununi cea de mucenic și de mărturisitor și cea de episcop.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

 Glasul al 4-lea

Bunătate învățându-te și îmbărbătându-te întru toate, cu bună cunoștință, ca un sfințitor cuvios îmbrăcându-te, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; și credința păzind, stadiul întocmai ai săvârșit, Sfințite Mucenice Ierotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

 Glasul 1 

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Pe tine, ierarhul Atenei, te lăudăm, ca unii care ne-am învățat prin tine cele minunate și negrăite; că te-ai arătat cuvântător de cântare de Dumnezeu primit. Roagă-te, dar, Preafericite Părinte Ierotei, să ne curățim de toate greșelile, ca să strigăm: bucură-te, părinte, de Dumnezeu înțelepțite.

 La 4 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Petru din Capitoliu; 
  • Sfânta Muceniță Domnina și fiicele sale, Verina și Prosdoca; 
  • Sfântul Mucenic Audact și fiica lui, Calistena; 
  • Sfântul Cuvios Ammun Egipteanul; 
  • Sfinții Mucenici Diaconi Faust, Gaiu, Eusebiu și Herimon; 
  • Sfinții Gurie, arhiepiscopul Cazanului și Varsanufie, episcopul Tverului.
andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
infidelitate jpeg
cub Daniel Onoriu png
loredana groza si sotul 7 webp
cub mașina moș craciun png
cub mihai traistariu png
image
image
image
image
image
image
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif