Calendar ortodox 2024, 17 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron
Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este prăznuit la data de 17 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 17 februarie.
Calendar ortodox 2024, 17 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron
Când împărații Maximian și Maxim au instituit teroarea asupra celor ce credeau în Hristos era mare frică și nevoință. Cei care erau mai tari la suflet se duceau și mărturiseau cu îndrăzneală și apoi mureau în cumplite chinuri. Alții, de frică, se lepădau de Hristos și se duceau și se închinau idolilor pierzându-și astfel sufletul. Pe calea de mijloc erau unii care fugeau și se ascundeau în locuri pustii în care mâna autoritarilor tirani nu putea să-i ajungă iar alții erau creștini în ascuns prezentându-se elini cu fățărnicie. Dintre aceștia din urmă făcea parte și Teodor, creștin din neam în neam, care se temea să-și mărturisească credința te frica chinurilor la care ar fi fost supus dar se gândea că nu este încă voia Domnului ca el să mărturisească.
Teodor făcea parte dintr-o legiune de elită a armatei imperiale formată din 893 de ostași ce purta numele de “Mărgăriti” ce se tâlcuia tari și puternici. Legiunea era condusă de generalul Vringa și acesta le-a da poruncă să meargă împreună cu el în părțile Răsăritului unde într-o pădure își făcuse sălaș un balaur înfricoșător. Pentru a înțelege care este voia lui Dumnezeu, Teodor s-a dus de unul singur să-l caute pe balaur și când l-a găsit și-a făcut semnul cruci și l-a omorât, apoi s-a întors la unitatea sa.
A venit o sărbătoare păgână când toți soldații au ieșit să aducă jertfă și seă se închine idolilor doar Teodor a rămas în cortul său. El a ignorat ordinul generalului Vringa care i-a spus că sunt mai mulți creștini în legiune care aduc jertfă zeilor păgâni, mărturisind cu îndrăzneală că el este ostaș al împăratului Hristos. A fost aruncat în temniță fără hrană și fără apă până se va hotărî să se închine la idoli dar peste noapte l-a vizitat Hristos și i-a spus "Îndrăznește, Teodore, iată Eu sunt cu tine. Să nu primești hrană sau băutură pământească, că vei avea altă viață nepieritoare și veșnică în ceruri". Sfântul Teodor a început a se veseli și a cânta aducând slavă lui Dumnezeu. Iar îngerii îi slujeau și cântau împreună cu el. Când au auzit gardienii cântarea sau alergat să vadă ce se întâmplă dar ușile și încuietorile erau neatinse. Pe ferestruică au văzut oameni mulți în haine strălucitoare așa că s-au speriat și au fugit la guvernator să-i dea de veste.
Guvernatorul a venit cu oaste, au înconjurat închisoarea gândind că alți creștini sunt împreună cu sfântul. Dar încuietorile și gratiile erau intacte iar sfântul stătea singur în celulă. A doua zi l-au scos și l-au torturat iar el în loc se plângă cânta cântece de slavă lui Dumnezeu. L-au chinuit cât au putut și apoi văzând că nu au nici o șansă să-l întoarcă de la credința sa l-au aruncat în foc.
Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron,
Glasul al 4-lea
Mari sunt faptele credinței! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre.
Condacul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron
Glasul al 4-lea
Credința lui Hristos ca pe o pavăză înăuntru în inima ta primind-o, puterile cele potrivnice le-ai călcat în picioare, pătimitorule și cu cunună cerească ai fost încununat, în veci, Preafericite Teodor, ca un nebiruit.
La 17 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți
- Sfânta Mariamna, sora sfântului Apostol Filip;
- Preacuviosul Auxiviu;
- Preacuviosul Teostirict;
- Sfântul Mina Calicheladul;
- Sfântul Ierarh Ermoghen, Patriarhul Moscovei;
- Cuviosul Salaman;
- Împărații Marcian și Pulcheria;
- Sfântul Mucenic Teodor Vizantiul.