Când primesc pensionarii decizia de recalculare, în luna august. Data la care vine poștașul

6 iulie 2024 9:07   Național

În luna august, milioane de români vor primi deciziile de recalculare a pensiilor, urmând să afle ce sumă vor primi începând cu luna septembrie. Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a dezvăluit care este data la care aproximativ 4.7 milioane de decizii vor fi trimise către beneficiari.

Deciziile cu pensia recalculată sunt așteptate de toți pensionarii din România încă din luna mai. Casa Naţională de Pensii Publice a anunțat că deciziile de recalculare a pensiilor în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poşta Română, în intervalul 15 – 31 august 2024.

Conform prevederilor din articolul 144 al Legii 360, se specifică că în situația în care recalculările duc la o pensie mai mică decât cea deja în plată, se va menține cuantumul cel mai favorabil pentru pensionar.

„În perioada 15-31 august vor fi expediate cele aproximativ 4.7 milioane de decizii”

„Procesul de recalculare a început deja. Se lucrează intens la casele județene de pensii. Sâmbată a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care ne permite să emitem aceste decizii. În perioada 15-31 august vor fi expediate cele aproximativ 4.7 milioane de decizii.

Articolul 144 din Legea 360 spune clar că, dacă în urma recalculării rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, se menține cuantumul cel mai avantajos”, a spus Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a subliniat că pensiile ce vor înregistra creșteri majorare sunt cele pentru persoane cu un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani. În prezent, datele disponibile arată că peste 3 milioane de pensionari vor beneficia de creșteri ale pensiilor lor.  

În cazul în care pensionarul nu este acasă atunci când ajunge poștașul, plicul cu decizia de recalculare o să rămână o perioadă de câteva zile la oficiul poștal. Dacă pensionarul nu merge să ridice adeverința de recalculare a pensiei, aceasta va putea fi preluată apoi de la sediul Casei Județene de Pensii.

Mai multe