Ce vechime trebuie să ai ca să primești 1000 de lei în plus la pensie

Pentru a primi mai mulți bani – de la 1 septembrie – este important să avem mulți ani în câmpul muncii, odată cu noua lege a pensiilor. În contextul recalculării pensiilor, nu au importanță anii lucraţi în condiţii deosebite sau speciale, adică grupele de muncă.

Pensiile sunt în plin proces de recalculare / foto: arhiva
Pensiile sunt în plin proces de recalculare / foto: arhiva

În această perioadă, în România pensiile sunt în plin proces de recalculare, iar pensionarii vor primi, în următoarele săptămâni, primele decizii privind noile pensii.

Cum influențează vechimea majorarea pensiei

Este important de știut că, pentru a beneficia de o creştere substanţială a pensiei, este crucial ca pensionarul să fi avut un număr mare de ani lucraţi. Conform noii legi a pensiilor, pensionarii cu peste 25 de ani de muncă nu primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte se adaugă la pensia recalculată, oferind astfel o creştere suplimentară.

Cum se acordă punctele de stabilitate, în funcţie de vechimea efectivă avută în muncă:

  • până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus;
  • 30 de ani de muncă: 5 x 0,5 = 2,5 puncte bonus, echivalentul a 202 lei;
  • 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus, echivalentul a 506 lei;
  • 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, echivalentul a 911 lei;
  • 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei.

Importanța grupelor de muncă în recalcularea pensiei

Deşi anii de muncă sunt importanţi, legea pensiilor nu prevede acordarea de puncte bonus suplimentare pentru anii lucraţi în condiţii deosebite sau speciale (așa numitele grupe de muncă).

Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a confirmat că punctele de stabilitate se acorda doar pentru anii efectiv lucraţi, indiferent de grupa de muncă. Tocmai acest lucru a generat nemulţumiri în rândul pensionarilor care au lucrat mulţi ani în condiţii dificile şi nu vor primi majorări suplimentare la recalculare.

Astfel, deşi recalcularea pensiilor aduce majorări semnificative pentru unii pensionari, există categorii care nu beneficiază pe deplin de aceste ajustări.

De exemplu, pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale, dar nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, se confruntă cu situația de a avea pensii mai mici decât se aşteptau.

Recalcularea pensiilor este un proces complex care aduce beneficii importante pentru pensionarii cu mulţi ani de muncă, dar tocmai absența punctelor bonus pentru grupele de muncă evidenţiază o lacună în sistemul de pensii, potrivit Gandul.ro.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
plane 1010038 1280 (1) jpg
menopauza jpg
2 infectie urinara jpg jpeg
gara docaneasa jpg
la volan   foto pixabay jpg
italia explozie jpeg
test iluzie1 jpg
furtuna fulgere meteo vreme FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net