Ce este de făcut dacă vine poștașul cu decizia de recalculare a pensiei și nu te găsește acasă

Ultima actualizare:

Casa Națională de Pensii se pregătește pentru un proces amplu de distribuire a noilor decizii de recalculare a pensiilor, un eveniment de mare importanță pentru aproximativ 5 milioane de pensionari din România. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că plicurile cu deciziile vor fi trimise prin intermediul Poștei Române, un proces care necesită atenție și organizare atât din partea instituțiilor implicate, cât și a pensionarilor, scriu cei de la Adevărul.

pensie. Foto: arhiva.
pensie. Foto: arhiva.

Cum pot intra pensionarii în posesia noilor decizii de recalculare

Pensionarii vor primi deciziile de recalculare a pensiilor direct acasă. Este esențial ca aceștia să fie prezenți la domiciliu în momentul în care poștașul aduce plicul. În cazul în care un pensionar nu este la domiciliu la momentul livrării, există proceduri clare pentru a se asigura că documentele ajung în mâinile destinatarilor:

- Dacă un pensionar nu este găsit acasă, plicul cu decizia de recalculare va fi lăsat la oficiul poștal la care este arondat. Acesta va rămâne acolo pentru câteva zile, timp în care pensionarul poate merge să-l ridice.

-Dacă pensionarul nu ridică plicul din oficiul poștal în perioada specificată, acesta va fi returnat la Casa Județeană de Pensii. Pensionarul va putea ulterior să preia decizia de recalculare de la sediul casei județene de pensii din județul său.

Beneficiile recalculării pensiilor

Daniel Baciu a anunțat că unii pensionari vor beneficia de creșteri ale pensiilor de până la 90% începând cu 1 septembrie 2024. Această majorare semnificativă se aplică în special pensionarilor care au un stagiu de cotizare de peste 40 de ani, recompensând astfel munca și contribuțiile lor îndelungate.

Peste trei milioane de pensionari vor primi sume suplimentare în urma recalculării pensiilor. Această ajustare vine ca parte a noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2023.

Legea 360/2023, care reglementează sistemul de pensii publice din România, a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Unele prevederi ale legii sunt deja aplicate, iar cele mai semnificative modificări, inclusiv recalcularea pensiilor, vor fi implementate de la 1 septembrie 2024.

Noua lege a pensiilor aduce schimbări esențiale

Noua lege a pensiilor aduce schimbări esențiale în modul de calcul și de distribuire a pensiilor, având ca scop corectarea inechităților din sistem și asigurarea unui trai mai decent pentru pensionari. Creșterile substanțiale ale pensiilor, în special pentru cei cu stagii lungi de cotizare, reflectă recunoașterea contribuțiilor acestora de-a lungul vieții lor active.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Bacalaureat 1068x601 webp
image
image
image
image
image
image
camere web trafic arad jpg
aterizare 49197400 jpeg
chirie mare britania jpg
avion jpg
plaja pixabay1 jpg
liceeni bacalaureat examen bac foto mediafax
bacalaureat jpeg
bord masina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net