Cândva era „perla României”, acum e în paragină. E pustie, multe pensiuni s-au închis, iar străzile sunt pline de gropi

10 octombrie 2024 6:56   Național
Ultima actualizare:

Stațiunea Predeal, cândva considerată „perla României”, se confruntă acum cu o realitate dezolantă. Deși anual milioane de turiști aleg această destinație pentru vacanțe și relaxare, cei care ajung aici se întorc deseori cu un gust amar. Fosta bijuterie a turismului românesc este acum pustie, cu multe pensiuni închise, iar străzile pline de gropi pun la încercare abilitățile de șofat ale vizitatorilor.

Stațiunea, care a strălucit odată, a fost lăsată în paragină

În trecut, o ieșire din oraș către Predeal era un moment de evadare din rutina zilnică, dar astăzi, mulți români se confruntă cu o experiență mai puțin plăcută. Stațiunea, care a strălucit odată, a fost lăsată în paragină din cauza lipsei investițiilor, a întreținerii necorespunzătoare și a nepăsării autorităților.

Multe dintre pensiuni, care odată găzduiau turiști dornici de relaxare, și-au închis porțile, lăsând în urmă clădiri abandonate și o atmosferă de tristețe. Cei care se aventură să viziteze Predeal se confruntă cu un peisaj dezolant, unde vechile vile, odată adevărate bijuterii arhitecturale, stau să cadă, iar gardurile prăbușite completează tabloul descurajator.

Drumul este plin de provocări

Pentru șoferii care îndrăznesc să parcurgă drumul către Predeal, provocările sunt mari. Gropile din asfalt sunt o constantă, iar evitarea lor necesită o agilitate pe care mulți șoferi nu sunt pregătiți să o demonstreze. În locul unei experiențe de vacanță plăcute, turiștii se văd nevoiți să manevreze cu atenție mașinile printr-un labirint de gropi și denivelări, ceea ce le afectează considerabil buna dispoziție.

Problemele din stațiune nu sunt recente. Timp de aproape trei ani, până în 2019, Predealul nu a avut primar, conducerea fiind preluată de un secretar după arestarea edilului. Localnicii au trăit astfel o perioadă de incertitudine și neglijare, iar neregulile din comunitate au devenit o realitate dureroasă.

Am fost 10.000 de localnici, iar acum am rămas mai puțin de jumătate. După 42 de ani de făcut naveta, am o pensie de 500 de lei. Suntem muritori de foame. Multă lume s-a trezit dată afară din casă de așa-zisii moștenitori ai proprietăților, iar retrocedările au forțat mulți să plece”, spune un locuitor din Predeal.

Acesta continuă, exprimând frustrările comunității: „Nu avem o casă de cultură, pentru că aceasta a fost ocupată de primărie. Nu avem niciun parc, în schimb, avem străzile stricate și pline de gunoaie”.

În ciuda situației dificile, unii localnici își păstrează speranța că Predealul își va recăpăta strălucirea de altădată. Este nevoie de investiții și de o viziune clară pentru revitalizarea stațiunii, astfel încât să redevină un loc atractiv atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii săi.

Stațiunea care a fost cândva „perla României” are nevoie de ajutor pentru a renaște din propria-i cenușă. Poate, cândva, Predealul va reuși să își recâștige reputația de odinioară, devenind din nou o destinație de vacanță dorită și apreciată.

Mai multe