„Capsulă a timpului” veche de 84 de ani, găsită în curtea unei școli din Bistrița. Conținea un mesaj uluitor: „Pentru cei ce vor urma”

4 septembrie 2023 20:38   Național

O „capsulă a timpului”, în stare deosebit de bună, a fost găsită printre ruinele unei școli din Bistrița-Năsăud de către un localnic! În sticla veche se afla un mesaj care s-a păstrat extrem de bine vreme de peste 80 de ani. În bilet se află informații prețioase despre vremurile pe crae le trăiau oamenii înainte de începerea războiului. Biletul va fi donat Muzeului Grăniceresc Năsăudean din Năsăud, județul Bistrița-Năsăud.

„Capsulă a timpului” veche de 84 de ani

Conform Mesager24.ro la data de 1 septembrie 2023, un localnic din Lușca, astăzi parte din orașul Năsăud, a făcut o descoperire deosebită. Documentul, conceput cu scopul de a fi păstrat pentru generațiile viitoare, a fost găsit într-o sticlă care se pierduse printre ruinele unei vechi școli din comunitate, așa cum ne relatează sursa menționată. Acest mesaj semnat de trei oameni ai vremii și datat 9 mai 1939 aduce în discuție subiecte precum construcția școlii, granițele României și îngrijorările oamenilor cu doar patru luni înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Iată transcrierea integrală a mesajului:

Pentru cetitori,

S-au făcut aceste litere pentru cetitori, cu ocazia edificării Școalei primare din comuna Lușca, jud. Năsăud, în anul 1939, luna Mai. Școala s-a făcut sub conducerea domnului învățător Pop Anton, de 28 de ani, născut în comuna Romuli, jud. Năsăud, și domiciliat ca învățătoriu în comuna Lușca. În acest an a funcționat ca preot onor. Ioan Vălean, ca primar Ioan Pop, care și-au dat tot concursul pentru edificarea școalei.

Primăvara acestui an a fost săcetoasă și tulbure din cauza frământărilor externe ocupând Germania, sub conducerea lui Hitler, Ceho-Slovacia și vrând să ocupe și parte din Polonia. România este cuprinsă în prezent între hotarele de la Nistru pân' la Tisa și din Hotin până la Marea Neagră sub domnia regelui Carol al II-lea și prim-ministru Armand Călinescu. Transmitem acelora care vor ruina aceste ziduri ca să le facă mai mari urările noastre de bine și să păstreze numele nostru care, cu muncă grea, a ridicat aceste ziduri într-o comună cu 120 de fumuri și 600 de suflete.

Pentru cei ce vor urma,

Lușca la 9 mai 1939

Semnat,

Pop Anton - învățător; Ioan Vălean - preot; indescifrabil - notar”

Mai multe