Care pensionari vor da bani înapoi după recalcularea pensiilor. Toate cele 4,6 milioane de decizii de recalculare vor fi verificate

24 septembrie 2024 12:38   Național

Angajații Casei Naţionale de Pensii vor verifica toate deciziile de recalculare a pensiilor, mai precis 4,6 milioane de decizii. Daca se va descoperi că pe decizia de recalculare a fost trecută o sumă mai mare decât trebuia să fie, pensionarii vor fi nevoiţi să restituie banii pe care i-au primit în plus.

Pentru 3.000 de decizii de recalculare au fost constatate erori 

Pe lângă cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulțumiți, Casele Teritoriale de Pensii fac și ele verificări din oficiu, au spus mai mulți oficiali, inclusiv ministrul Muncii. Acesta spunea la un moment dat că în cazul în care se constată, la aceste verificări din oficiu, că o pensie a fost scăzută pe nedrept, pensionarul își va recupera banii, însă nu se știe oficial când.

Pe de altă parte, pot apărea și situații în care pensia a fost crescută pe nedrept, situație care este menționată în lege, iar în aceste cazuri banii se recuperează. Potrivit ultimelor informații venite de la Casa Națională de Pensii, au fost peste 60.000 de pensionari care au cerut explicații după această recalculare, dar în cazul a doar 3.000 de decizii de recalculare au fost constatate erori. Noua lege a pensiilor a adus recalcularea pentru 4,6 milioane de decizii de pensionare, iar mai bine de 80% dintre pensionari au primit bani în plus în baza noii legi a pensiilor.

Ce spun pensionarii 

„Mi-a venit acasă hârtia, însă fără nicio mărire, niciun leu. Și alții care au mai puțin decât mine aproape cu un an la 27 de ani și șapte luni și la 27 de ani, le-a venit 4-5 milioane. Care-i chestia? Nu știu", a spus un bărbat, pentru Antena3CNN.ro

„Soțul contestă decizia de pensionare, că nu i-a recalculat-o bine. I-au dat cuponul fără mărire", a spus o pensionară. „Am muncit, am alergat 42 de ani după autobuz să mergem la serviciu. Alergăm și după bani acum că sunt banii noștri. Asta e situația", a declarat un senior. 

Ce explicații dădea ministrul Muncii cu privire la erorile făcute

„Acolo unde s-au constatat erori, într-o mare măsură (...) sunt din cauza introducerii în mod eronat a datelor din dosarul fiecărui pensionar atunci când s-a făcut trecerea acestora din format letric (imprimat pe hârtie n.r.), în format electronic. Cu alte cuvinte, când colegii noștri, cei care sunt personal contractual aferent procesului de evaluare, au luat dosarul de pensie din arhivă și datele din dosarul de pensie le-au trecut în format electronic, au existat situații în care au introdus aceste date eronat.

Făcând acest lucru, în momentul în care softul ne-a permis pe baza algoritmilor de calcul recalcularea, s-a făcut practic o recalculare în baza unei ipoteze care a fost greșită. Ipoteza fiind greșită și rezultatul a fost eronat”, explica ministrul.

Mai multe