Care sunt alimentele care nu vor putea fi vândute în apropierea școlilor. Decizia luată de Ministerul Sănătății

20 mai 2024 17:45   Național

Aproape jumătate din copiii din țara noastră au probleme cu greutatea, iar autoritățile doresc să pună în aplicare o măsură radicală pentru a rezolva această problemă. Ministerul Sănătății interzice comercializarea alimentelor periculoase pentru copii, pe o rază de 500 de metri în jurul unităților de învățământ!

Mai precis, prin alimente periculoase pentru copii, autoritățile din țara noastră se referă la produse precum pizza, merdenele, prăjituri, ori sucuri. Cu toate acestea, chiar dacă legea există de mult timp, comercianții sunt sceptici că un astfel de proiect ar putea să fie implementat cu adevărat în țara noastră, deoarece ar însemna dispariția mai tuturor patiseriilor și cafenelelor din centrul Capitalei, de exemplu.

Teoretic, legea care interzice comercializarea produselor periculoase pentru copii pe o rază de 500 de metri în jurul unităților de învățământ există din 2008. Cu toate acestea, chiar dacă Ministerul Sănătății a interzis aceste produse, din nou, printr-un ordin de ministru, există în continuare unele școli unde magazine și automate ce vând astfel de produse există chiar pe holurile școlii.

Legea există încă din 2008

În ciuda încercărilor autorităților, implementarea unui astfel de proiect rămâne o provocare. „Consider că este o măsura ineficientă este foarte greu să controlezi comercianţii. Avem de a face şi cu mari retaileri nu prea văd cum s-ar putea aplica şi mai ales cine ar verifica permanent dacă se respectă o astfel de măsura”, spune Iuliana Constantinescu, de la Federaţia Părinţilor, potrivit observatornews.ro.

În țara noastră, undeva în jur de jumătate dintre copii au probleme cu greutatea, motiv pentru care autoritățile încearcă să facă tot posibilul pentru a rezolva problema. „Până la 12 ani, părintele să fie cel care hotărăşte este foarte riscant. Sunt alimente foarte bogate în calorii, în zahăr, în grăsimi saturate pot duce la exces caloric, obezitatate, hipertensiune, boli cardiovasculare şi chiar diabet”, explică medicul nutriționist Anca Hâncu.

Cu toate acestea, implementarea acestei legi este o adevărată provocare pentru autoritățile din țara noastră, iar ultimul control făcut de către DSP a avut loc anul trecut.

Mai multe