Carnea de porc se va scumpi în curând. Cât vor scoate românii din buzuare pentru un kilogram
Prețurile cărnii de porc sunt în creștere în România, iar acest fenomen se întâlnește în întreaga Europă, chiar dacă cererea pentru acest produs a tot scăzut. Iată cum explică specialiștii situația!
Cu cât se scumpește carnea de porc
Specialiștii anunță scumpirea cărnii de porc. „Ne aşteptăm să plătim şi mai mult pentru carnea de porc, până în decembrie. Un 10 până spre 15% va fi o creştere a preţului în continuare", scrie Observatornews.ro.
„Având în vedere faptul că importăm foarte multă carne de porc, vă daţi seama că imediat preţurile se aliniază la partea de cerere şi ofertă pe plan european", a declarat Ioan Ladoși, de la Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România.
Caută sau nu românii carnea de porc
În pieţe, carnea de porc nu mai e atât de căutată. O confirmă chiar vânzătorii. „Vânzările sunt slabe. Cel mai mult în weekend. Sâmbăta-duminica. Colaborăm cu Piteşti, abatorul de la Bascov. E carne românească, întotdeauna am avut carne românească", a declarat un vânzător.
Spre exemplu, în timp ce un kilogram de pulpă de porc costă 30 de lei, un kilogram de pulpe de pui ajunge la 16 lei. Tendinţa de scădere a consumului se vede şi la nivel european. Şi producţia e mai mică. În prima jumătate a anului, s-a înregistrat o scădere cu 8,6% faţă de anul anterior.
Cât a ajuns să coste carnea de porc
Principalul motiv pentru care carnea de porc a ajuns să coste până la 30 de lei pe kilogram este din cauza costului crescut la cerealele și alimentele pentru animale. De asemenea, prețul ridicat este și din cauza scumpirilor la energie electrică și carburanți, ceea ce a dus la costuri mai mari pentru transport și produse din carne.
România importă 80% din carnea de porc
„Datele clare sunt la INS. Între 70 și 80% se importă carne de porc care intră în procesare. De aceea, am lansat în România și sunt în stadiul de construcție 56.000 de locuri de cazare în sectorul suin în reproducție. În 2 ani de zile vom produce 1,8 milioane de purcei în România, lansăm încă 100.000 de locuri de cazare pentru a produce încă aproape 3 milioane, cu locurile de cazare existente vom produce în următorii 4 ani aproape 7,8 milioane de purcei în România", a declarat ministrul Agriculturii.