Masa de Crăciun, mai scumpă anul acesta cu 30%. Cât vor costa friptura de porc și oala de sarmale

image
Toate s-au scumpit în magazine, de la zahăr și ulei, până la carne și legume

Creşterile de preţuri la energia electrică şi la gaze, cheltuielile cu transportul mărfii, cu utilităţile, toate acestea au atras scumpiri în lanţ la alimentele din România. Plătim mai mult pe legume şi fructe, pe zahăr, pe ulei, pe ouă şi pe carne. În aceste condiţii, masa de Crăciun va fi mai scumpă, în medie, cu 25-30% faţă de anul trecut.

Puneţi bani de-o parte şi calculaţi-vă foarte atent bugetul, căci anul acesta vom avea cheltuieli mai mari. Carnea de porc va depăşi lejer 20 de lei pe kilogram. Deşi suntem abia în noiembrie, unii comercianţi au crescut deja cu 10% preţul, mai exact, cu 1-2 lei pe kilogram. Motivează că, în acest an, costurile cu furajele, cu tratamentele au fost mai mari cu 30-35% faţă de anul trecut, anunţă TVR.

Kilogramul de carne de porc: peste 20 de lei

Dacă la micii crescători porcul viu se vinde cu aproximativ 10-15 lei/kg, în magazine, preţul ajunge şi la 23 de lei. În aceste condiţii, sarmalele, friptura, caltaboşul şi cârnaţii vor costa mai mult. Ca să vă faceţi o idee, cu banii cu care anul trecut cumpăram 5 kg de carne, anul acesta vom lua doar 4 kg.

image
Multe familii vor trebui să strângă cureaua

Conform calculelor PRO TV, o oală de sarmale care anul trecut ne costa 40 de lei, acum va ajunge la 48 de lei. Un bol generos de salată boeuf ne costă acum 42 de lei, în condiţiile în care anul trecut îl puteam prepara cu 37 de lei. Pentru doi cozonaci făcuţi în casă, va trebui să cheltuim anul acesta aproape 56 de lei, cu 13 lei mai mult decât în 2020. Dacă-i comandăm, vom plăti şi mai mult. Făina/pâinea şi uleiul au înregistrat cele mai mari scumpiri, cu aproximativ 25%, conform datelor Ministerului Agriculturii. La fel şi nuca pentru cozonac. „Anul trecut o cumpăram cu 27 de lei, anul acesta plătim 34-35 de lei pe kilogram”, spune Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie, citat de Antena 3.

Vom avea porţii mai mici în farfurie, sau vom aloca un buget mai generos? Multe familii nu prea au de ales. Potrivit unui studiu World Vision România, jumătate dintre familiile din mediul rural ar „anula” Crăciunul în 2021, din lipsa banilor.

image
Ceafa de porc costă acum 22 lei/kg, cârnații 26 de leiFoto: Cătălin Deacu/TVR3.

1 din 6 părinţi nu are nici măcar 10 lei pentru a cumpăra un cadou copilului, iar o treime dintre cei intervievaţi au mai puţin de 50 de lei să cumpere un cadou.  10% nu pot asigura familiei nici măcar alimentele necesare, 14% sunt stresaţi că nu au cu ce încălzi casa. Dintre cei care iau în calcul cadourile, 70% spun că ar alege ceva care să acopere o necesitate de bază (alimente, haine, încălţăminte) şi mai puţin de 30% ar alege un cadou strict pentru bucuria copilului.

Citește și:

De ce scumpește carnea de porc și cât va costa un kilogram de Crăciun

Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
BeFunky collage (18) jpg
cub iosif rotaru png
Roxana, alături Liviu Guță
grig chiroiu, cristina deleanu, eugen cristea jpg
mugur mihaescu jpg
Tragedie Indonezia, EPA jpg
marilyn monroe
livada de smochini este langa buzau jpg
marcel ciolacu jpeg
image
image
image
image
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
BeFunky collage (18) jpg
Declic Ministrul Mediului
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg