Cartierul pentru Justiție, megaproiectul de inspirație occidentală. Vor fi clădiri din sticlă cu 11 etaje

20 mai 2024 6:51   Național

Un mega cartier cu clădiri sticlă și de 11 etaje va apărea în centrul Bucureștiului. Mai exact, la Unirii, lângă Biblioteca Națională se va construi cartierul de lux al Justiției. Inspirat din Occident, în acest cartier bine delimitat vor funcționa principalele instituții de drept din România. Procurorii, judecătorii, avocații, grefierii și notarii își vor desfășura activitatea în acest cartier dedicat justiției.

Cartierele Justiției din lume

Astfel de cariere care concentrează principalele instituții de drept sunt în mai multe mari orașe din Europa. Cel mai modern este considerat

- Palatul TGI din Paris, ce reunește sediile a 20 de instanțe din Paris - tribunale districtuale, fiind considerat la acest moment cel mai mare complex de tribunale finalizat din Europa;

- Cartierul de Justiție din Londra, proiect în lucru care va grupa mai multe sedii de instanțe londoneze și Poliția metropolitană;

- Orașul Justiției din Madrid, proiect aflat de asemenea, în lucru încă din 15 iulie 2004, care va grupa sediile a aproximativ 100 de instanțe de fond din totalul de 130 ale comunității din Madrid”.

Cum va arăta Cartierul Justiției din București

Cartierul Justiției care se va ridica în capitala României va fi construit cu bani împrumutați de la Banca Mondială. Acesta va fi compus din șase clădiri, dintre care cea mai înaltă ar urma să aibă 11 etaje. În aceste clădiri vor funcționa instanțele judecătorești (Curtea de Apel, Tribunalul și Judecătoriile de sectoare), Parchetele, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri și nu lipsește Ministerul Justiției. Pe lângă judecători, procurori și școlile de pregătire va fi și Uniunea Notarilor.

De asemenea, avocații vor avea propria clădire unde vor funcționa toate instituțiile destinate activității lor, precum Baroul București sau Uniunea Națională a Barourilor din România, Casa de asigurări a Avocaților sau Institutul Național de Pregătire.

Proiectul presupune și o parcare de 1.000 de locuri.

„Conceptul arhitectural al Cartierului pentru Justiție a fost realizat cu sprijinul Băncii Mondiale de către GENSLER, companie globală de design și arhitectură de talie internațională, numărul 1 mondial al anului 2019. Acest concept arhitectural al Cartierului va reprezenta baza pentru designul arhitectural al fiecărei clădiri care va face parte din Cartier”, a transmis Ministerul Justiției pentru Ziare.com.

În prezent studiul de fezabilitate este realizat în proporție de 90%, urmează obținerea tuturor avizelor, apoi MJ va putea elabora procesul de aprobare a Hotărârii de Guvern de declanșare a exproprierii.

Mai multe