Castelul din România care și-a recăpătat strălucirea de altădată. E la o oră distanță de Cluj Napoca
Țara noastră este plină de comori de o frumusețe rară, fie că vorbim despre peisajele superbe din România, ori despre diversele monumente pline de istorie, construite de-a lungul secolelor. Iar un astfel de loc se găsește la doar o oră distanță de Cluj Napoca! Este vorba despre castelul de la Sâncrai!
Aflat chiar în apropiere de râul Mureș, în localitatea Sâncrai (județul Alba), acest castel are în spate o istorie impresionantă. El a fost ridicat în anul 1805, de către familia Kemeny și se întinde de-a lungul a 781,32 de metri pătrați. Mai târziu, o altă familie nobiliară, Banffy, a intrat în posesia castelului. Totul s-a schimbat în anul 1947, atunci când proprietatea a fost naționalizată.
Construcția avea, inițial, un stil renascentist, însă acesta a fost schimbat, pe măsură ce au fost adăugate noi elemente baroce și neoclasice. Balurile și petrecerile ce se țineau aici au adus faimă castelului, iar nobilii soseau în acest loc cu trăsurile, cu ocazia sărbătorilor, ori pentru a introduce o domniță în societate.
Castelul se află la o oră distanță de Cluj Napoca
În anul 1947, castelul a fost naționalizat și transformat în centru de asistență socială, pentru copiii cu dizabilități. Noua întrebuințare a venit și cu schimbări semnificative aduse clădirii, atât în exterior, cât și în interior, care i-au schimbat aspectul inițial. Pe măsură ce anii au trecut, castelul s-a degradat, iar în 2005, el a fost abandonat complet. Acest lucru a afectat și mai mult aspectul clădirii.
Din fericire, soarta castelului de la Sâncrai avea să se schimbe în anul 2011, atunci când a fost început un amplu proces de restaurare. Lucrările, finanțate de către Consiliul Județean, au durat până în 2014, iar autoritățile au avut grijă să pună în valoare elementele autentice ale clădirii.
De exemplu, un astfel de element ce a supraviețuit trecerii timpului este un parapet din fier forjat, pe care poate fi admirat un model floral, tipic stilului Art Nouveau. Datorită renovării, au putut fi deschise publicului și spații care, înainte, erau nefuncționale, cum ar fi mansarda.