Castelul din România unde angajații sunt acuzați de fraudă! Cum se vindeau biletele

11 noiembrie 2024 14:44   Național
Ultima actualizare:

Fraudă sesizată la Castelul Peleș. Unii angajați ai muzeului, în colaborare cu reprezentanți ai unor agenții de turism, sunt suspectați că ar fi pus la punct o rețea de reciclare și revânzare a biletelor de intrare. Rămâne de văzut dacă va fi vorba, în cele din urmă, despre o anchetă penală.

Cum se făcea "afacerea"

După ce se făcea accesul grupurilor de turiști, biletele nu erau aruncate, ci revândute. Banii obtinuți se împărțeau între membrii rețelei. O altă variantă a afacerii era următoarea: un angajat al muzeului cumpăra bilete cu reducere de student pentru un grup de turiști, dar cerea prețul întreg.

Intrarea pentru studenți costă 37,5 lei, în timp ce valoarea unui bilet întreg, pentru adulți, este 150 de lei. Diferența de bani rămânea la cei care puneau la cale „afacerea”. În 2018, un angajat al Muzeului Peleș a fost dat afară pentru că a fost prins vânzând bilete de studenți unor persoane care nu aveau această calitate. Angajatul a dat în judecată conducerea Palatului Peleș, a câștigat procesul și a fost reangajat, mai scrie Libertatea.

Reacția directorului de la Peleș

„În 2018, un angajat al Serviciului Tehnic, care se ocupa de îngrijirea parcului, a fost subiectul unei cercetări penale (instrumentată de Judecătoria Sinaia) şi al uneia disciplinare (făcută de Muzeul Naţional Peleş), pentru genul de fapte care este reclamat în articol, cu lux de amânunte.

Angajatul Muzeului Naţional Peleş a adus, în cercetările de la Poliţie şi de la Muzeu, explicaţia halucinantă că a avut nevoie de acei bani (120 de lei) pentru a plăti o maşină care transporta resturi vegetale", se arată în comunicatul emis de directorul general al Muzeului Naţional Peleş. 

Curiozități despre Castelul Peleș

Castelul este construit pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziţionat de principele Carol, în anul 1872, după ce acesta s-a îndrăgostit de magnificul peisaj montan din zonă. Construcţia a început în luna august a anului 1873 şi a fost finanţată atât din conturile particulare ale principelui, cât şi din fonduri publice.

Planurile castelului au fost realizate de arhitectul german Johannes Schultz, care a câştigat simpatia lui Carol cu o arhitectură neo-renascentistă de inspiraţie germană. La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală.

Mai multe