Una dintre cele mai mari fraude din Europa izbucnește și în România. Mize financiare uriașe în joc

Se investighează fraudarea importurilor în Europa de țevi de oțel sudate din China, care sunt declarate structuri solare, pentru a se evita plata tarifelor. Anunțul a fost făcut chiar de Uniunea Companiilor Siderurgice care a cerut întocmirea unui raport cu privire la această situație. Ba mai mult, un caz similar a fost descoperit și în țara noastră. 

Cazuri de fraudă în Europa Foto: Shutterstock
Cazuri de fraudă în Europa Foto: Shutterstock

Despre ce fraudă este vorba

Într-o notă, Uniunea arată că, odată ce documentul va fi gata, îl va prezenta Ministerului de Finanțe, pentru ca acesta să adopte măsurile necesare. Materialele, care sosesc din afara Uniunii Europene pentru instalațiile de energie fotovoltaică, sunt incorect declarate ca structuri solare, ceea ce încalcă reglementările vamale și ocolește plata taxelor de stabilite de Comisia Europeană (CE) din 2018. Unesid dă asigurări că perforarea pieselor „este o înșelăciune pentru a fi declarate structuri solare și a se evita astfel plata taxelor, care se ridică la 25% din valoarea mărfii”.  

Alte nereguli descoperite 

În primele trei luni ale anului 2024, din China au fost importate materiale la același preț ca țevile (sub 1.100 de euro/tonă), însumând practic 19.400 de tone în 146 de operațiuni, cifră care reprezintă aproape toate operațiunile de import suspecte (aproximativ 23.000 de tone).

Caz similar descoperit în România 

Dar aceasta nu este singura neregulă care afectează acest sector, clarifică Unesid, care amintește că CE investighează deja reglementarea subvențiilor externe în instalațiile fotovoltaice, inclusiv un caz în România, pe proiecte finanțate parțial din fonduri europene. Subvențiile primite de companiile chineze „denaturează piața europeană”, adaugă nota, și dăunează companiilor europene. 

Comisia a deschis două investigații în România 

Ne amintim că recent, Comisia a deschis două investigații aprofundate în temeiul Regulamentului privind subvențiile străine în sectorul energiei solare fotovoltaice.  Investigațiile se referă la rolul potențial de denaturare a pieței al subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Comisia va evalua dacă operatorii economici în cauză au beneficiat de un avantaj necuvenit pentru a câștiga contracte de achiziții publice în UE.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net