Cât de greu a decurs prima căsătorie civilă dintre două femei, în România
La aproape 30 de ani de când statul român trimitea în închisoare o fostă sportivă pentru lesbianism, în iulie 2022, două femei au spus „Da!” în fața ofițerului Stării Civile, din sectorul 5 al Bucureștiului.
Evenimentul a fost documentat și relatat de publicația online Vice.
Evie încă figurează ca bărbat în actul de identitate
Căsătoria a fost posibilă pentru că cele două partenere, Georgiana și Evie, au găsit o portiță în aspra lege românească. Evie s-a născut bărbat, în prezent fiind transgender.
Practic, urmează să își schimbe sexul, însă tranziția nu este totală, în actul de identitate figurând ca bărbat.
Așadar cununia civilă putea fi organizată fără să fie încălcată vreo lege. Ce-i drept, a fost mai greu cu acceptarea situației de către angajații statului, care au refuzat, s-au fâstâcit, ba chiar au dat sfaturi vestimentare.
Citește și: Un chihuahua costumat în Drag Queen, atracția de la Parada Gay din New York!
„Domnule, avem o problemă. Nu pot să vă căsătoresc decât dacă vă duceți frumos acasă și vă îmbrăcați în bărbat”, i-a spus ofițerul Stării Civile lui Evie, încă bărbat după buletin.
Cele două femei, însă, au dat dovadă de maturitate și de răbdare. I-au explicat angajatei primăriei toate aspectele legale și chiar au fost susținute de reportera Vice, care a adresat cea mai rațională întrebare, „Doamnă, chiar vreți să stricați ziua unor oameni care se iubesc, din cauza hainelor pe care le poartă?”
Primăria a acceptat cununia civilă, după refuzuri insistente
În ciuda refuzurilor insistente și după mai multe telefoane, s-a dovedit că legea nu este încălcată și primăria a eliberat, în cele din urmă, actul de căsătorie.
Legea românească interzice căsătoria între două persoane care au același sex, însă, momentul ales de Georgiana și Evie pentru a se cununa civil a fost unul oportun.
Ambele femei și-au asumat inițiativa curajoasă și chiar au anticipat reacțiile autorităților, fiind pregătite cu argumente ce nu au putut fi atacate.
Citește și: Gigi Becali a dat cu apă sfințită după parada Bucharest Pride
A fost doar o problemă de percepție și de acceptare a realității unor persoane adulte, cărora, până la urmă, nimeni nu le poate nega dreptul la a-și trăi viețile în forma care le face să se simtă împlinite.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!