CCR a respins contestația Dianei Șoșoacă privind candidatura ei la prezidențiale. Explicațiile lui Toni Greblă
Curtea Constituțională a României a respins definitiv, luni, contestația depusă de Diana Șoșoacă cu privire la neînregistrarea candidaturii sale pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Conform unui comunicat oficial al Curții, decizia a fost luată în unanimitate, judecătorii respingând „contestația formulată de doamna Iovanovici-Șoșoacă Diana împotriva neînregistrării candidaturii sale la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2024”.
În cadrul ședinței din 7 octombrie 2024, Curtea Constituțională a discutat opt contestații legate de înregistrarea unor candidaturi la alegerile prezidențiale din 2024.
Deciziile luate de Curte sunt definitive și vor fi comunicate Biroului Electoral Central. Printre contestațiile respinse se numără și cele formulate de Petria Eugeniu Dragoș, Gheorghe Dumitru și Alexandru Anghelescu, care au contestat înregistrarea candidaturii lui Ion-Marcel Ciolacu.
De asemenea, Curtea a respins și contestațiile depuse de Marcu Maria, Constantinescu Răzvan-Nicolae și Mega Ciprian Romeo, care vizau neînregistrarea propriilor candidaturi.
De ce a fost exclusă Diana Șoșoacă
Ședința Curții Constituționale, desfășurată de la ora 16:00, a avut drept obiect nu doar analiza contestației Dianei Șoșoacă, ci și alte sesizări referitoare la candidații în cursa electorală.
Contestația depusă de Diana Șoșoacă vine după ce, duminică, Biroul Electoral Central i-a respins pentru a doua oară candidatura la prezidențiale.
Prima sa candidatură fusese inițial acceptată de BEC, însă ulterior a fost invalidată definitiv de Curtea Constituțională, care a admis două contestații împotriva acesteia. Luni, CCR urmează să publice motivarea oficială a deciziei prin care Diana Șoșoacă a fost exclusă din cursa pentru Președinția României.
Ce spune Toni Greblă despre excludere
Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către Biroul Electoral Central (BEC) nu a fost influențată de decizia Curții Constituționale (CCR), a explicat președintele AEP, Toni Greblă.
El a menționat că BEC a validat inițial candidatura, deoarece toate documentele erau în ordine. Ulterior, CCR a admis contestații și a anulat această decizie.
Șoșoacă a redepus candidatura, dar BEC a respins-o ca inadmisibilă, fără a reanaliza dosarul, pe motiv că procedura fusese deja închisă.
Greblă a subliniat că hotărârea BEC rămâne validă până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, iar acest lucru poate dura.
Citește mai multe pe Adevarul.ro.
Parchetul o anchetează pe Diana Șoșoacă pentru promovarea de mesaje legionare și riscă închisoare
Parchetul General s-a autosesizat în cazul Dianei Șoșoacă, după ce aceasta a promovat mesaje legionare într-un videoclip pe YouTube, la scurt timp după ce Curtea Constituțională i-a interzis candidatura la alegerile prezidențiale.
Șoșoacă a folosit expresii cu caracter antisemit și a făcut referire la ideologii fasciste și legionare, încălcând OUG 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor fasciste, rasiste și xenofobe, infracțiune pedepsită cu închisoare între 3 luni și 3 ani.
De asemenea, în februarie, Institutul „Elie Wiesel” a depus o plângere împotriva Dianei Șoșoacă, invocând un comunicat al partidului SOS în care era elogiat poetul legionar Radu Gyr.
Mai recent, directorul organizației MCA România, Maximilian Marco Katz, a cerut sesizarea Parlamentului European pentru ridicarea imunității parlamentare a Dianei Șoșoacă, acuzând-o de antisemitism și negarea Holocaustului.
Katz a subliniat că mesajele sale nu doar denigrează comunitatea evreiască, dar și aduc prejudicii imaginii României, cerând autorităților să acționeze conform legii.