#Coronavirus

Ce faci dacă încă ești pozitiv după cele 5 sau 7 zile de izolare?

20 februarie 2022 14:52   Național
Ultima actualizare:

În România, persoanele care s-au infectat cu SARS-CoV-2 și au forme ușoare de boală trebuie să stea acasă, în izolare, timp de 5 zile dacă sunt vaccinate și 7 zile dacă sunt nevaccinate. După această perioadă, legal, pot ieși în societate. Mulți atrag atenția că încă nu se simt vindecați și chiar au rezultat pozitiv la testul COVID. 

La începutul acestei luni, Ministerul Sănătății a redus perioada de izolare, pentru bolnavii de COVID. Dacă înainte o persoană infectată stătea în casă 14 zile, apoi 10 zile, acum perioada s-a redus la 7 zile pentru nevaccinați și la 5 zile pentru vaccinați. În tot acest timp, bolnavul e monitorizate de medicul de familie sau, după caz, de medicii specialiști din centrele de evaluare. Tot medicul de familie este cel care eliberează concediul medical de izolare. La finalul perioadei de izolare impuse, pacientul poate ieși din casă, poate merge la serviciu, la supermarket, fără să mai fie obligat să facă test COVID. 

Legal, poți ieși din casă. Moral, e bine să aștepți până te vindeci

Cu toate acestea, oamenii se plâng pe rețelele sociale că perioada de izolare e scurtă, că trebuie să se prezinte la serviciu după ieșirea din izolare, dar ei încă au simptome. Mulți, dacă repetă acasă testul COVID, au surpriza să constate că sunt pozitivi. „Sunt vaccinată cu trei doze. Joi mi-am făcut un test antigen care a confirmat infectarea cu COVID. Sunt în carantină până luni. Ei bine, teoretic de marți ar trebui să merg la muncă, dar de azi simt că îmi încep simptomele cu adevărat, am rămas în decursul zilei de azi fără miros și gust, în rest am simptome ca de răceală. Întrebarea mea e: dacă luni încă apar pozitivă, se mărește perioada de carantină? Sau sunt forțată să mă întorc la muncă și automat să dau altora virusul? Aceste 5 zile mi se par puține din punctul meu de vedere, nu are cum să îți treacă de tot în 5 zile”, a scris o femeie pe un grup de Facebook, conform ziare.com. „Eu am ieșit negativă abia în a 9-a zi”, scrie altcineva. 

Medicul de familie îți poate prelungi concediul medical

Ministerul Sănătății a clarificat acest aspect: „În situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activităţii (pacienţii care prezintă sechele post-COVID-19), se va elibera concediul medical”. Este vorba despre concediu medical clasic, așa cum luai și înainte când te îmbolnăveai explică medicul de familie Ioana Stanciu-Lixandru: „Dacă mai sunt simptome, medicul de familie sau medicul de altă specialitate mai poate da concediu medical pe cod 01-boală obișnuită, nu pe COVID”. 

Cu alte cuvinte, în prezent se mizează pe responsabilitatea fiecăruia. Dacă încă ai simptome și nu te simți bine după perioada legală de izolare, testează-te sau cere-i medicului de familie să îți mai dea câteva zile de concediu medical. Vorbește cu angajatorul tău și explică-i situația! Cu siguranță nimeni nu-și dorește infectarea în masă a angajaților, la birou. „Eu probabil îmi voi mai lua două zile de concediu, pentru siguranță. Testul rapid l-aș face degeaba pentru că ar putea fi fals negativ. Nu am deloc încredere în aceste teste după ce, în cazul meu, toate pe care le-am făcut au fost negative, iar PCR-ul recoltat în aceeași zi a ieșit pozitiv”, ne spune Andreea, o tânără din București, aflată de 4 zile în izolare.  

„Oamenii nu se vindecă din pix, toți la fel” 

„Ce nu au luat în calcul autoritățile e că boala are ciclul ei la fiecare în parte, iar oamenii nu se vindecă din pix. Intuim cu toții de ce s-a redus perioada, motivele sunt pur economice. Dar problema e alta: un om poate să iasă din izolare după 5 zile, așa cum spun procedurile, dar dacă o face fără să se testeze și el e în continuare pozitiv, înseamnă că devine un risc pentru cei din jurul lui”, scrie un alt tânăr infectat, aflat în ultima zi de izolare, dar încă pozitiv.  

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe