Ce i-a impresionat pe un cuplu de români, care au revenit în țară după 8 ani petrecuți în Rusia, într-un oraș din România: „Totul arată ca un colț de rai”

18 octombrie 2024 17:16   Național

Un cuplu a revenit în Iași după 8 ani de când s-a mutat în Rusia! Este vorba despre Ilie Rădeanu și soția sa, Olesa. Ei fac parte din echipa „Planeta Rădeanu" de pe YouTube. Cei doi vloggeri au rămas plăcut impresionați de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, dar și de Biserica Sfinții Trei Ierarhi. 

„Este o perlă a orașului Iași"

Ilie Rădeanu și soția sa, Olesa, alături de fetele lor, Emilia și Sabrina, fac parte din echipa „Planeta Rădeanu", de pe YouTube. Sunt oameni pasionați de vlogging. Familia locuiește de mai mulți ani în Rusia, chiar la Moscova. Într-o vizită în Iași, cei doi părinți au rămas plăcut impresionați.

 „Hai la Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Este o perlă a orașului Iași. O frumusețe rară. Am fost în trecut când erau lucrări de restaurare. Acum, e mozaic. Uite câtă muncă aici. Lucru manual", spune Ilie Rădeanu. „Este coadă. Aici e rând la moaște. Știți că se simte că aici cândva a fost puterea", mai spune acesta.

Olesa și-a amintit de tradiții. Și a pus ochii pe o ie. „Vreau o ie și o să te rog să îmi cumperi. Costă 100 de lei. Nu e scumpă. Nici nu este o calitate proastă", spune Olesa.

„Biserica Sfinții Trei Ierarhi, o altă splendoare"

Ne-am îndrăgostit și de Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Ce intrare gotică. Aici stă Vasile Lupu, domnitorul Moldovei. Aici e Cantemir. Toate astea nu le vezi oriunde. Îmi place, e foarte frumos. Noi avem o poză aici de prima dată când am venit", spune bărbatul. „Totul arată ca un colț de rai. La Iași, poți să dai un balsam sufletului. Aici e marmură. Cum să o sculptezi așa de fin? E o liniște totală".

Comparație cu Moscova 

La o primă privire, Moscova strălucește ca o perlă în coroana Rusiei, însă sub această strălucire se ascund numeroase imperfecțiuni, potrivit românului stabilit aici de 20 de ani, care examinează cu atenție această metropolă.

„Și cumva dacă vi se pare că orașul Moscova este totul numai Kremlin, totul numai lounge baruri, cafenele, restaurante, cluburi, frumuseți, sunt nevoit să vă mai stric din marea impresie despre orașul Moscova și să vă spun că doar 20% din acest minunat și mare oraș constituie frumusețile din spatele meu și de unde mă înconjoară de aici din centrul Moscovei, restul 80% le constituie cam întreg spațiul Moscovei. Întreg spațiul, adică și cartierele rezidențiale”, adaugă el.

„Da, într-adevăr, orașul Moscova e unul dintre cele mai curate, frumoase, fără discuții, la capitolul curățenie și frumusețe, orașul este într-adevăr frumos. Dar de cele mai multe ori, simplu muritor, chiar și mine, te confrunți doar cu un balsam pentru ochi. Fiindcă oriunde te întorci, totul este frumos și totuși totul este scump. Totul este scump și de cele mai dese ori rămâi doar cu deliciul ochilor”, mai spune el.

Mai multe