Ce riscă proprietarul Hanului Trei Sarmale după ce s-a urcat în escavator și a demolat ilegal clădirea

21 aprilie 2022 13:32   Național

Demolarea Hanului „Trei Sarmale” de la Iaşi, locul unde petreceau Eminescu și Creangă, a iscat un adevărat scandal între proprietarul clădirii și autorități. Mai mult, a stârnit un val de emoţie și în rândul ieşenilor, care sunt extrem de furioşi după ce proprietarul hanului s-a urcat în buldozer şi a dărâmat clădirea, fără a avea autorizaţie de demolare. 

Marian Panainte, care a achiziționat hanul în 2017, a explicat faptul că pentru a începe proiectul pentru care are autorizaţie a fost nevoit să demoleze hanul şi să înceapă totul de la zero. Dar, pentru că nu a respectat ce scria în documente, acesta poate fi amendat. 

A fost desfăcut Hanul Trei Sarmale pentru a fi construit noul han care are autorizaţie de la primărie. S-a făcut o expertiză şi a trebuit desfăcut pentru a putea face ce scrie în autorizaţie. Va fi aceeaşi schematică depusă la primărie cu autorizaţie, se va mări şi va fi refăcut. Vreo doi ani de zile va dura. Se va numi tot Hanul Trei Sarmale”, a declarat Marian Panainte.

Clădirea a fost demolată marți, 19 aprilie. Ea a purtat denumirea de „Trei Sarmale” pentru că cei care vizitau hanul erau serviţi cu câte trei sarmale moldoveneşti. Hanul a fost frecventat de-a lungul vremurilor de personaje precum Ion Creangă, Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu. 

Proprietarul nu avea autorizație de demolare

Singura autorizație de construire emisă de Primăria Iași în cazul proiectului de la Hanul Trei Sarmale datează din decembrie 2021 și se specifică că se va interveni asupra clădirii, dar nu este prevăzută o demolare. „Reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale, amenajare parcări, sistematizare incintă, împrejmuire teren proprietate”, se arată în autorizația 750/2021, conform adevarul.ro.

Și edilul Iașiului, Mihai Chirică, și-a spus părerea, ieri, într-o conferință de presă:  „Demolarea s-a făcut fără autorizaţie, ceea ce este o chestiune gravă. Este pasibil rigorilor legii. Pe de altă parte, e păcat să îţi pună Dumnezeu mâna în cap, să-ţi dea un brand, Hanul Trei Sarmale era un brand, şi tu să pui buldozerul pe el şi să-l faci praf”. 

Ce sancțiuni riscă proprietarul hanului 

Autorităţile locale analizează şi vor anunţa în următoarea perioadă sancţiunea pe care o va primi proprietarul care a decis demolarea, deşi nu avea autorizaţia necesară.  Pentru fapta sa, Poliţia Locală îl poate amenda cu o sumă de până la 10.000 lei (pentru nerespectarea autorizaţiei de construire), dar cuantumul sancţiunii ar putea creşte în funcţie de încadrarea juridică pe care o vor face agenţii după analiza dosarului de urbanism.

Conform proiectului, în jurul Hanului ar urma să fie construit un hotel cu 96 de camere.  Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiţionale moldoveneşti, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafaţa construită desfăşurată a hanului va fi de 3.842 mp.

La mansarda hanului, în suprafaţă de 1.031 mp sunt prevăzute 16 camere şi 3 apartamente, amenajate în acelaşi stil tradiţional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna şi un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienţii hotelului şi pentru mese festive, se arăta într-o prezentare a proiectului. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe