Ce români primesc vechime în plus la pensie. Ce se arată în noua Lege a Pensiilor

24 ianuarie 2024 17:16   Național
Ultima actualizare:

Potrivit noii legi a pensiilor, există o serie de români care beneficiază de vechime în plus la pensie. Iată cine sunt ce care vor primi ani în plus din septembrie 2024. 

Ce români vor avea parte de beneficii 

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în privința stagiului de cotizare pentru pensionarii din România, cu impact major începând din septembrie 2024.

Românii care vor beneficia de avantajul prevăzut de noua lege a pensiilor sunt cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Conform legislației din multe țări, inclusiv din România, locurile de muncă în „condiții deosebite” se referă la acele locuri de muncă unde angajații sunt expuși la factori de risc sau condiții de lucru care depășesc nivelurile obișnuite de dificultate sau pericol în comparație cu locurile de muncă standard, scrie știripesurse.ro.

Care sunt condițiile grele de muncă 

Condițiile deosebite de muncă pot include următoarele aspecte: expunere la substanțe periculoase: lucrul cu sau în apropierea substanțelor chimice toxice, radioactive sau alte materiale periculoase; condiții fizice extreme: lucrul în condiții de temperaturi extrem de ridicate sau scăzute, presiune ridicată, zgomot intens, vibrații etc. 

Este vorba și despre condițiile fizice extreme: Lucrul în condiții de temperaturi extrem de ridicate sau scăzute, presiune ridicată, zgomot intens, vibrații etc. Totodată, este vorba și despre riscul înalt de accidente: Locuri de muncă cu un risc crescut de accidente, cum ar fi lucrul la înălțimi mari, în mine, pe platforme petroliere, în construcții etc.

Intră și programul de lucru neregulat: Program de lucru cu schimburi care implică lucrul de noapte sau un program extins care depășește norma standard de lucru, dar și condițiile psihologice grele: locuri de muncă care implică un stres psihologic ridicat, cum ar fi serviciile de urgență, intervenția în situații de criză, lucrul în domeniul securității etc.

Ce se arată în noua lege a pensiilor

În România, aceste condiții și beneficiile asociate lor sunt reglementate prin legi și norme specifice, care sunt menite să protejeze lucrătorii expuși la riscuri mai mari în activitatea lor profesională. Aceste reglementări sunt esențiale pentru a asigura că angajații care lucrează în astfel de medii sunt adecvat compensați și protejați împotriva riscurilor potențiale la care sunt expuși.

În conformitate cu noua lege a pensiilor, pentru perioadele de cotizare în condiții speciale sau deosebite, se vor acorda perioadele suplimentare care vor fi considerate stagiu de cotizare în condiții normale. Pornind de la acest principiu, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite se adaugă patru luni în plus la stagiul de cotizare. Pentru fiecare an în condiții speciale, se adaugă șase luni în plus la stagiul de cotizare.

Se poate ajunge la o reducere de 7 ani a vârstei de pensionare

Astfel, unii pensionari vor ajunge mult mai repede la stagiul complet de cotizare și se va ajusta în concordanță și vârsta standard de pensionare, aceasta reducându-se. În condiții ideale, pensionarii pot ajunge la o reducere de șapte ani a vârstei standard de pensionare în urma unui stagiu complet de cotizare de 35 de ani. În ceea ce privește modul de calcul al pensiei, primești în plus 0,25 puncte pentru fiecare lună în care s-au desfășurat activități în condiții deosebite (grupa a II-a de muncă) și 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au lucrat în condiții speciale (grupa I de muncă). Modificările de mai sus vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Mai multe