Ce poți face ca să încasezi mai multe pensii simultan

În contextul schimbărilor în dinamica pieței muncii și a migrației profesionale, românii care au desfășurat activități în mai multe țări au acum oportunitatea de a beneficia de pensii din fiecare dintre aceste locuri. Cum? Sistemul european de pensii comunitare ține cont de perioadele de activitate din diverse țări ale Uniunii Europene, recunoscând contribuțiile fiecărei perioade de muncă în mod individual.

Bani. Foto: Shutterstock.
Bani. Foto: Shutterstock.

Iată care sunt beneficiile pentru români:

1. Cumularea contribuțiilor

Sistemul european de pensii permite cumularea perioadelor de contribuție din diverse state membre, iar acest principiu favorizează românii care au muncit în mai multe țări. Indiferent de țara în care se solicită pensia, aceasta se face prin intermediul instituției de securitate socială de la locul de ședere al solicitantului.

2. Recunoașterea contribuțiilor

De exemplu, chiar dacă în Germania ar fi necesar să lucrezi minim 5 ani pentru a obține pensia, dacă ai lucrat 4 ani în Germania și 32 în România, instituția germană de pensii ar trebui să recunoască contribuțiile tale și să îți ofere drepturile corespunzătoare pentru acei 4 ani de muncă în țara respectivă.

3. Calculul pensiei comunitare

Lucrul în mai multe țări europene poate afecta modul în care pensia este calculată. Spre exemplu, o persoană care a muncit 20 de ani în Franța și 10 ani în Spania va primi o pensie care ține cont de contribuțiile din ambele țări.

Procedura - pas cu pas

1. Stabilirea drepturilor de pensie. Persoanele care au desfășurat activități în România și în alte state membre pot solicita drepturile de pensie atât în România, cât și în celălalt stat. Procedura se realizează în conformitate cu regulamentele europene din domeniul coordonării sistemelor de securitate socială.

2. Revizuirea drepturilor de pensie. Persoanele care beneficiază deja de o pensie din sistemul public de pensii din România pot solicita revizuirea drepturilor de pensie în aplicarea regulamentelor europene.

Contacte utile

Procedurile sunt stabilite conform regulamentelor europene, iar Casa Națională de Pensii Publice servește drept organism de legătură pentru stabilirea și revizuirea drepturilor de pensie. Pentru detalii suplimentare, aceștia pot contacta instituția:

Adresa de corespondență: Casa Națională de Pensii Publice, Direcția Relații Internaționale, str. Latină, nr. 8, sector 2, București, cod poștal 020793.

Adresa de e-mail: dre@cnpp.ro

Telefon: 0040 21 311 80 47

Românii care au muncit în mai multe țări au acum oportunitatea de a beneficia de pensii din fiecare dintre aceste locuri, iar sistemul european de pensii comunitare facilitează acest proces prin recunoașterea și cumularea contribuțiilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net