Ce se întâmplă cu impozitul pe proprietate în 2025! De ce se amână aplicarea noului mod de calcul

23 octombrie 2024 15:30   Național
Ultima actualizare:

Românii vor plăti aceleaşi impozite pe proprietate, în 2025, decizia fiind de amânare până la 1 ianuarie 2026 a aplicării noului mod de calcul. Amânarea se face pe motivul că trebuie revizuită legislația în domeniul impozitării și că e nevoie de un sistem automatizat de colectare a datelor privind proprietățile.

„Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul"

Impozitele pe proprietate vor rămâne neschimbate în 2025, după ce aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri a fost amânată până la 1 ianuarie 2026. „Avem noutăți importante și în domeniul fiscal și, surpriză, sunt vești bune! Anul viitor românii plătesc acelaeași impozite pe proprietate! Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Din ce motiv a fost propusă amânarea 

Între timp, ministerul Finanțelor trebuie să creeze o structură specializată care să gestioneze această schimbare, iar Agenția de Cadastru va avea obligația de a furniza datele necesare către această nouă structură, a completat şeful Guvernului. 

Noua entitate va colabora cu autoritățile locale și alte entități pentru colectarea datelor despre proprietăți, va implementa modele specifice de impozitare a proprietății imobiliare și va coordona metodologic organele fiscale locale. Amânarea a fost propusă pe motiv că trebuie revizuită legislația în domeniul impozitării și că e nevoie de un sistem automatizat de colectare a datelor privind proprietățile.

Ce se mai amână pentru 1 septembrie 2025 

Tot miercuri, Guvernul va aproba extinderea termenului-limită în cazul obligativităţii firmelor de a folosi la automatele de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului a noua tehnologie ce tipăreşte pe bon informaţii tip cod QR, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Am preluat solicitările mediului de afaceri şi în cazul obligativităţii firmelor de a folosi automate de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului. E vorba de o nouă tehnologie ce tipăreşte pe bon informaţii tip cod QR. Este evident că mulţi agenţi economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiţi încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025", a informat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern. 

Mai multe