Impozitul important pe care românii trebuie să îl plătească până pe 30 septembrie. Riscă consecințe grave dacă îl ignoră

Există români în țara noastră care dețin o clădire, iar aceștia au o anumită obligație importantă. Până pe data de 30 septembrie, pentru a evita orice complicație, ei trebuie să plătească impozitul pe proprietate.

Impozitul pe proprietate trebuie plătit până pe 30 septembrie / foto: Shutterstock
Impozitul pe proprietate trebuie plătit până pe 30 septembrie / foto: Shutterstock

Plata la timp a impozitului de proprietate vine și cu unele bonificații oferite de către autorități, de care românii pot profita. Acest impozit important poate fi plătit în două tranșe egale, care au data scadentă pe 31 martie, respectiv 30 septembrie.

În plus, legea din țara noastră spune că este permis consiliilor locale să acorde o bonificație de până la 10%, dacă impozitul a făst plătit anticipat, integral. Atunci când este vorba despre sume mai mici de 50 de lei, plata trebuie făcută integral, până pe 31 martie. Astfel, articolul 445 din Codul Fiscal spune că fiecare persoană care deține o clădire în România trebuie să plătească impozitul pe proprietate.

Cum se calculează impozitul pe proprietate

Există mai multe moduri în care acest impozit este calculat de către autorități. Pentru clădiri rezidențiale deținute de către persoanele fizice, acest impozit este calculat pe baza valorii impozabile. În general, cotele de impozitare încep de la 0,08% și pot ajunge la 0,2%.

Pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice, calculul se face în baza unui raport de evaluare cât mai recent, a valorii de construcție, sau, dacă este cazul, a valorii de achiziție. Cotele pot varia între 0,2% și 1,3%, însă în cazul clădirilor folosite în agricultură, cota este de 0,4%.

Pentru persoanele juridice, care au un regim diferit potrivit legii, cota poate fi de 0,08%, sau chiar și 1,3%.

Ce riscă cei care nu plătesc impozitul

Românii care nu plătesc acest impozit deși trebuie să o facă riscă să sufere consecințe din ce în ce mai severe, pe măsură ce trece timpul.

Inițial, se începe prin aplicarea unei dobânzi, cât și a unei penalizări, însă se trece apoi la somații. În cele mai extreme cazuri se poate ajunge la sechestrul bunurilor, sau la poprirea conturilor bancare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net