Ce se întâmplă la mormântul lui Arsenie Boca de la Prislop. Anunțul care va bucura toți românii

11 mai 2023 5:00   Național

Într-unul dintre cele mai sfinte locuri pentru neamul românesc, în Prislopul în al cărui cimitir se odihneşte părintele Arsenie Boca, se va construi o nouă biserică. Lăcaşul de cult va fi ridicat la intrarea în mănăstirea de maici, după cum a gândit chiar celebrul călugăr. Primul care a dezvăluit proiectul a fost acum 8 ani Gigi Becali, care a anunţat că a donat 5.000 de euro şi spus că vrea să plătească şi lucrările.

Noua biserică va fi ridicată pe un teren situat la intrarea în curtea mănăstirii, pentru a respecta astfel arhitectura gândită în acest loc de preotul Arsenie Boca, cel care s-a ocupat în mod direct de Mănăstirea Prislop în perioada în care era stareţ acolo.

Anunţul a fost făcut la începutul acestei săptămâni de episcopul Nestor al Devei şi Hunedoarei, proiectul fiind aşteptat din 2015. Acesta a participat la slujba de hram a mănăstirii de maici de la Prislop, oficiată de mitropolitul Laurenţiu al Ardealului alături de episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei, episcopul Nestor al Devei şi Hunedoarei şi alţi preoţi din toată zona. Apoi, a fost oficiată o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Arsenie Boca din cimitirul mănăstirii.

Cu această ocazie, episcopul Nestor al Devei şi Hunedoarei a anunţat că noul lăcaş de cult va avea hramul „Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou” (28 noiembrie). Aceasta este ziua când a murit acum 34 de ani părintele Arsenie Boca. În 2015, omul de afaceri Gigi Becali anunţa că va fi demarat acest proiect şi că stareţa mănăstirii de maici îl rugase să sprijine ridicarea noii biserici deoarece ea nu are bani. Gigi Becali a spus atunci că vrea să se implice şi în ridicarea bisericii. Acum, episcopul Devei a făcut un apel la enoriaşi să sprijine construcţia, anunţând şi că primăria oraşului Haţeg, aflat la 13 kilometri de Prislop va aloca fonduri. 

Arsenie Boca (Zian pe numele de botez) s-a născut în 1910, în satul Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara) şi a fost ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. A murit la 28 noiembrie 1989, în Sinaia, la vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, pe 4 decembrie 1989. Aici slujise în anii ’50, înainte ca autorităţile comuniste să îl trimită în închisori şi apoi să îi interzică să mai îmbrace straiele preoţeşti. 

Lângă Deva se construieşte Mănăstirea Arsenie Boca

În locul numit Dealul Paiului de la marginea municipiului Deva, se construieşte o mănăstire care va purta numele călugărului Arsenie Boca. Alături de ea, pe terenul de 11 hectare vor mai fi ridicate o şcoală, un azil pentru vârstnici şi un spital de îngrijiri paliative. Lucrările au început în 2021 şi până acum au fost finalizate o biserică de lemn şi multe fundaţii şi demisolul mănăstirii, scrie adevarul.ro. 

O cruce gigant se va construi în Botoşani

În comuna Ibăneşti din Botoşani se va ridica cea mai mare cruce din România, cu o înălţime de aproape 44 de metri. Obiectivul va fi amplasat pe Dealul Mănăstirii sau Măgura cum îl ştiu localnicii, considerat însă de bătrâni un loc blestemat şi bântuit. „E o lucrare scoasă la licitaţie. Termenul este de 6 luni. Înălţimea totală va fi de 42,5 metri, fără soclu de la pământ, care mai are un metru jumătate”, a spus inginerul Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti pentru monitorulbt.ro. Crucea va fi luminată şi va putea fi vizibilă de la mari depărtări. La ora actuală, cea mai înaltă cruce se află la Muntenii de Sus, în judeţul Vaslui, de 42 de metri. Urmează Crucea Trinitas, de pe Dealul Păun, care are 40 de metri şi Crucea Eroilor, de pe Vârful Caraiman, de 39,2 metri.

Mai multe