Casa unde a copilărit Arsenie Boca, la vânzare pentru suma de 3 milioane de euro

Ultima actualizare:

Casa părintească a lui Arsenie Boca şi terenul aferent, care se află în localitatea Vaţa de Sus din judeţul Hunedoara, au fost scoase la vânzare încă de la începutul anului, pe un site de imobiliare, pentru suma de 4 milioane de euro. Acum, asociaţia care deţine proprietatea a redus preţul la 3 milioane de euro, anunţă adevarul.ro.

Căsuţa din lemn şi chirpici are pereţii acoperiţi cu portrete mari ale lui Arsenie Boca
Căsuţa din lemn şi chirpici are pereţii acoperiţi cu portrete mari ale lui Arsenie Boca

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român şi, dacă se ştie unde se odihneşte părintele - la Mănăstirea Prislop, despre unde s-a născut şi a copilărit se cunoaşte foarte puţin.

Citește și: Colţul de Rai al lui Arsenie Boca! Mănăstirea Prislop atrage mii de vizitatori

Ei bine, casa natală a părintelui Boca se află pe Dealul Bujoara, din Munţii Zarandului, în localitatea Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara.

Aici a copilărit până la vârsta de 12 ani. Până în urmă cu câţiva ani era un loc pustiu, unde se găseau câteva bordeie părăsite, dar popularitatea călugărului Arsenie a readus la viaţă aşezarea.

În locul copilăriei lui Zian a fost ridicat un bordei, din materiale provenite din demolarea vechii vetre a familiei Boca.

Iată și: Cu cât s-a vândut la licitație o icoană semnată de Arsenie Boca. Ce mai pot cumpăra colecționarii până la sfârșitul anului

Căsuţa din lemn şi chirpici, cu pereţii acoperiţi de portretele de mari dimensiuni ale lui Arsenie Boca, păstrează o parte din mobilierul casei unde acesta s-a născut: un pat vechi de peste 100 de ani, o măsuţă şi o băncuţă, toate din lemn, scria „Adevărul” în urmă cu câţiva ani.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român
Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român

Această căsuţă, folosită şi ca şură, fusese lăsată în paragină. Apoi, terenul pe care se afla, inclusiv locul din apropiere unde a fost casa părintelui Arsenie Boca, a fost cumpărat de un preot timişorean, iar căsuţa a fost amenajată, pentru a putea fi din nou locuită.

Zona din vecinătatea locului natal al duhovnicului Arsenie Boca şi-a schimbat şi ea înfăţişarea. A fost curăţată de bălării şi terasată, iar în apropiere a fost ridicată o bisericuţă de lemn, cu acoperiş de tablă aurită. 

Deşi drumul este greu până aici, tot mai mulţi oameni ajung pe Dealul Bujoara pentru a vedea unde s-a născut părintele.

image

Acum, preotul din Timişoara a scos la vânzare casa şi terenul, în ideea că cine va cumpăra va putea dezvolta acolo o afacere profitabilă în turism, mai ales că întreaga suprafaţă are 8,5 hectare. Anunţul de vânzare a fost postat pe o pagină de profil a unei agenţii imobiliare din Cluj-Napoca.

„Ne-a fost imposibil să evaluăm în bani această proprietate la început, pentru că, sincer, eu când zic locul de naştere al sfântului părinte Arsenie Boca îmi imaginez un munte de aur. Am lăsat la aprecierea persoanelor cu adevărat interesate să evalueze dumnealor.”, a spus agentul imobiliar, pentru Observator Antena 1.

Au fost păstrate o parte din mobilierul original: un pat, o măsuţă şi o băncuţă, toate din lemn
Au fost păstrate o parte din mobilierul original: un pat, o măsuţă şi o băncuţă, toate din lemn

În ciuda preţului ridicat, proprietatea nu duce lipsă de ofertanţi. Potrivit agenţilor imobiliari, au venit oferte din mai multe ţări, precum Franţa, Statele Unite ale Americii, Anglia sau Elveţia, dar şi din România.

Proprietatea aflată pe vârf de deal se întinde pe o suprafaţă de 8,5 hectare
Proprietatea aflată pe vârf de deal se întinde pe o suprafaţă de 8,5 hectare

Părintele Arsenie Boca (1910-1989) a devenit în ultimii ani una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române. 

Sfaturile sale de viaţă au fost publicate ­într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la Mănăstirea Prislop este loc de pelerinaj.

Duhovnicul a studiat medicina şi a adăugat învăţăturilor sale despre organismul omului o serie de explicaţii ştiinţifice.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net