Cel mai murdar oraș din România. Oamenii „înoată” în gunoaiele neridicate de pe străzi

17 septembrie 2024 20:27   Național
Ultima actualizare:

Situația gunoiului din Drăgășani a devenit atât de îngrijorătoare încât este posibil să fie declarată starea de alertă, în acest municipiu din județul Vâlcea. După ce contractul cu operatorul de salubritate a expirat, deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână de zile.

În cursul zilei de marți, Primăria Drăgășani deja a fost amendată de către Garda de Mediu cu suma de 50.000 de lei, iar în ciuda mirosului insuportabil care a luat în stăpânire străzile orașului, primarul se află în concediu. În ultima săptămână, tone de gunoaie au început să sufoce locuitorii municipiului, iar tomberoanele blocurilor deja sunt pline.

Firma de salubirate și Primăria Drăgășani au semnat un contract cu numai 6 luni în urmă, care, acum, a și expirat. Garda de Mediu deja a aplicat o amendă în valoare de 50.000 de lei, iar locuitorii orașului au cerut ajutorul celor de la DSP pentru a putea fi declarată alertă sanitară în municipiu.

Gunoiul a pus stăpânire pe străzile orașului

„În acest moment, contractul cu operatorul de salubrizare este expirat. A expirat din data de 9 septembrie. Din discuţiile cu dumnealor, am înţeles că se fac demersuri pentru întocmirea documentaţiei necesare achiziţiei publice pentru colectarea separată şi transport separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, dar sunt proceduri care durează”, a explicat Florentina Călin, subprefect al judeţului Vâlcea, pentru AGERPRES.

Primarul actual, Cristian Nedelcu, a pierdut alegerile în fața lui Costinel Stoica, care încă nu și-a preluat mandatul. Iar în ciuda crizei sanitare din oraș, Cristian Nedelcu, încă primar al municipiului, își petrece ultimele zile din mandat în concediu.

Se dorește instaurarea alertei sanitare

Încă din luna iulie existau angajați în primărie care atrăgeau atenția că există riscul să se ajungă în această situație, însă acest lucru nu s-a concretizat printr-un nou contract. Acum, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 50.000 de lei Primăriei Drăgășani.

Între timp, localnicii sunt nevoiți să se confrunte cu mirosul teribil care a luat în stăpânire întreg orașul.

Mai multe