Cine este îndrumat să meargă la centrele de evaluare Covid

25 ianuarie 2022 7:24   Național

Pacienții ce au forme ușoare sau medii, ce au survenit prin contaminarea cu virusul Sars-Cov-2, pot merge la centrele de evaluare în ambulatoriu, chiar dacă aceștia nu au trimitere de la medicul de familie, au transmis reprezentanții din partea Ministerului Sănătății.

Cine poate merge la un asemenea centru de evaluare

Pentru a putea merge la un centru de evaluare în ambulatoriu, persoanele ce au forme ușoare sau medii trebuie să prezinte un test antigen cu un rezultat pozitiv, ce a fost efectuat într-o clinică autorizată sau la medicul de familie ce este înregistrat în aplicația Corona Forms. 

Potrivit reprezentanților din partea Ministerului Sănătății, harta acestor unități de evaluare indică că acestea se află în imediata apropiere a spitalelor publice, însumând un număr de 174 de unități de evaluare. Conform previziunilor Ministerului Sănătății, în cel de al cincilea val al pandemiei, vor fi deschise în total 230 astfel de centre de evaluare Covid.

Conform medicilor, pacienții ce prezintă simptome ușoare sau medii sunt îndrumați să se prezinte la astfel de centre de evaluare pentru o consultație sau, în funcție de gravitate, să se realizeze un tratament cu antivirale sau cu anticorpi monoclonali. De asemenea, ca aceste tratamente antivirale să fie eficiente, este necesar ca pacientul să se prezinte în primele cinci zile de la debutul infecției, eficacitatea acestora fiind dată de nivelul de infecție care s-a produs în corp, atrag atenția specialiștii. De asemenea, s-a recomandat ca persoanele infectate să evite, pe cât posibil, utilizarea transportului în comun. 

Totuși, în funcție de simptomele pe care pacientul le poate avea, boli sau factori de risc, medicul specialist poate dispune un set de analize de laborator, radiografie pulmonară sau chiar CT, potrivit Ghidului de evaluare furnizat de către Ministerul Sănătății. 

Unul dintre centrele de evaluare poate fi întâlnit în București, Spitalul Ministerului de Interne, la Spitalul Malaxa, la Institutul Marius Nasta sau chiar la Spitalul Sfântul Ioan.

Citește continuarea pe Adevărul.ro

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Mai multe