OMS vorbește despre sfârșitul pandemiei, în Europa. Pentru România, veștile sunt bune... și nu prea

#Coronavirus 24 ianuarie 2022

Pandemia de COVID s-ar putea ├«ncheia ├«n Europa odat─â cu varianta Omicron, extrem de contagioas─â, care ar putea infecta 60% dintre europeni p├ón─â ├«n luna martie, a estimat directorul Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS) din Europa, Hans Kluge. Num─ârul celor trecu╚Ťi prin boal─â, cumulat cu cel al vaccina╚Ťilor, ar putea ├«nsemna o imunitate colectiv─â suficient─â pentru a stopa pandemia. Cel pu╚Ťin pentru o vreme.

image

E greu s─â scapi de infectarea cu Omicron

ÔÇ×E aproape imposibil s─â nu te infectezi cu OmicronÔÇŁ, av├ónd ├«n vedere gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, a declarat ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, Alexandru Rafila, preciz├ónd c─â, da, se pozitiveaz─â at├ót persoane vaccinate, c├ót ╚Öi nevaccinate. Estimeaz─â ca ├«nc─â din aceast─â s─âpt─âm├ón─â s─â ajungem la 25.000, chiar ╚Öi 28.000 de cazuri pe zi. Aceea╚Öi situa╚Ťie ╚Öi la nivel european. Directorul Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS) din Europa, Hans Kluge, a precizat pentru AFP c─â Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni p├ón─â ├«n luna martie, scrie News.ro.

image
Hans Kluge, directorul OMS Europa

Partea bun─â e c─â acest lucru ar ├«nsemna sf├ór╚Öitul pandemiei. ÔÇ×Odat─â ce valul Omicron va ├«nceta, va exista timp de c├óteva s─âpt─âm├óni ┼či c├óteva luni o imunitate general─â, fie datorit─â vaccinului, fie pentru c─â oamenii vor fi imuni din cauza infec┼úiei. De asemenea, ne avantajeaz─â ╚Öi o sc─âdere a cazurilor ca urmare a cre╚Öterii temperaturilor. Cu toate acestea, nu suntem ├«ntr-o er─â endemic─â. Endemic ├«nseamn─â c─â putem prezice ce se va ├«nt├ómpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori, a┼ča c─â trebuie s─â fim foarte aten┼úiÔÇŁ, a recomandat Hans Kluge.

Vești bune și nu prea pentru România

Omicron a devenit dominant─â ├«n Europa, precum ╚Öi ├«n Rom├ónia. E o variant─â de COVID mult mai contagioas─â, dar pare c─â d─â simptome mai bl├ónde. ÔÇ×O tulpin─â care se transmite cu rapiditate ╚Öi nu e at├ót de puternic─â devine un lic─âr de speran╚Ť─â pentru topirea pandemiei. Atingerea unei imunit─â╚Ťi ├«nalte ca num─âr ├«ntr-un timp scurt cu daune minime, f─âr─â apari╚Ťia unei alte tulpini complexe care s─â evite orice r─âspuns imun este sinonim─â cu terminarea pandemiei. Dar aici intervine o problem─â. Neoa╚Ö─âÔÇŁ, scrie medicul Vasi R─âdulescu pe blogul s─âu. Rom├ónia nu se poate compara cu ╚Ť─ârile unde rata de vaccinare e de peste 70%. Acolo, da, sunt pu╚Ťine spitaliz─âri ╚Öi decese, ├«n ciuda num─ârului mare de cazuri. La noi, ├«ns─â, Omicron e posibil s─â fac─â pagube serioase.

Noi am putea avea sute de decese pe zi

ÔÇ×Problema uria╚Ö─â care va ap─ârea, negre╚Öit, la noi, vine din lipsa de aderen╚Ť─â la vaccinare. Vedem deja o cre╚Ötere abrupt─â a cazurilor cu Omicron ╚Öi ne a╚Ötept─âm s─â trecem de 10.000 de cazuri ├«n scurt timp. Cum nici nu test─âm suficient, probabil ├«n realitate vom avea 2-3X fa╚Ť─â de raportarea oficial─â. Dac─â ajungem la 30.000 de cazuri pe zi, c├ónd popula╚Ťia e ├«nc─â nevaccinat─â ├«n num─âr mare, c├ónd e ├«mb─âtr├ónit─â ╚Öi bolnav─â, asta se poate traduce ├«ntr-un scenariu mai negru dec├ót valul 4. Valul 5 ne poate aduce sute de decese pe zi. Vom trece ╚Öi de el, dar cu pierderi semnificative, apoi vom putea doar spera c─â nu vine alt─â tulpin─â (deja este una camerunez─â, botezat─â IHU, mult mai puternic─â ╚Öi dec├ót Omicron)ÔÇŁ, mai spune dr. Vasi R─âdulescu.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!

cub pepe png
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
andrei stefanescu iubita3 png
fuego iubita2 png
sharon stone afp (2) jpg
cub delia png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
regina elisabeta
salvamari 0 jpeg
Experţi în armamentul nuclear: Putin recurge la ameninţarea nucleară pentru a evita intervenţia directă a NATO în Ucraina jpeg
FotoJet (4) jpg
masini electrice jpeg
monkeys g12b54201d 1920 jpg