Clădirea din Capitală care se demolează după 18 ani de la construcție. Nicușor Dan: „Beneficiarul autorizației s-a crezut șmecher”

18 octombrie 2024 17:25   Național

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei a făcut astăzi un anunț prin care a transmis că poate fi demolată clădirea Cathedral Plaza, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel București.

Cathedral Plaza va fi demolată în urma deciziei definitive a Curții de Apel București

Primăria Capitalei a reușit să câștige procesul prin care dezvoltatorul imobiliar care a construit Cathedral Plaza cerea municipalității legalitatea imobilului, după cum a transmis primarul general, Nicușor Dan, astăzi.

„Curtea de Apel București s-a pronunțat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral Plaza și a respins definitiv cererea de intrare în legalitate a acestei clădiri. Asta înseamnă că după încă câteva formalități juridice această clădire va fi demolată în baza dispoziției pe care am semnat-o acum 2 ani. Este un proces care a început acum 18 ani, printr-o autorizație de care toată lumea știa că este nelegală.

 Beneficiarul autorizației s-a crezut șmecher, așa cum se cred șmecheri mulți investitori din ziua de azi. Așa cum am așteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să știe și azi cei care se cred de neatins că le vom demola peste 5, peste 10 sau 20 de ani clădirile ilegale pe care le construiesc”, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă.

Demolarea turnului ar costa în jur de 5-8 milioane de euro, după cum estimează primarul.

„Costul va fi plătit de PMB și va fi solicitat de la Primăria Sectorului 1, pentru că primarul Sectorului 1 a emis autorizația de demolare ilegală. Apoi Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva celor care au semnat autorizația, fostul primar Andrei Chiliman, arhitectul șef de la vremea respectivă, ca să recupereze banii”, a mai spus Nicușor Dan.

„Încă din 2013, Primăria Capitalei a fost obligată să demoleze clădirea”

Pe data de 20 iulie 2022, Nicușor Dan declara că a semnat dispoziția de demolare pentru clădirea Cathedral Plaza, care fusese construită „ilegal” aproape de Catedrala Romano-Catolică de pe Strada General Berthelor din Capitală.

„Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea", a scris acesta în urmă cu un an, pe rețelele de socializare.

Cathedral Plaza a fost edificată între anii 2006-2011, iar în prezent se află în proprietatea companiei Millennium Building Development, sub controlul lui Ioannis Papalekas, afaceristul de origine greacă. Cel care a emis autorizația de construire este Andrei Chiliman, fost primar al Sectorului 1 din București. Reprezentanții Catedralei Romano-Catolice au contestat construcția, pe motiv că este amplasată la doar 8 metri de Catedrala Sfântul Iosif, un monument istoric de importanță majoră.

În 2006, Papa Benedict al XVI-lea a cerut stoparea lucrărilor până la emiterea unui verdict juridic. Ulterior, în anul 2013, instanța a decis ca PMB să demoleze clădirea, pe motiv că a fost ilegal construită. Totuși, demolarea nu a fost demarată în timpul în care foștii primari erau la putere, respectiv Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Mai multe