„Comoara” românească care a fost salvată de meşteri japonezi. Au venit de la aproape 9.000 km să-i ajute pe români: „Suntem atraşi de Maramureş”
Tradiția românească se împletește cu măiestria japoneză în inima Maramureșului. O echipă de meșteri din Japonia, recunoscuți pentru talentul lor în sculptura în lemn, a restaurat o vâltoare veche de peste 30 de ani în comuna Săpânța. Demersul de salvare a vechii comori aparține unei televiziuni din Țara Soarelui Răsare.
„Mașina” tradițională, vâltoarea, care în trecut era folosită pentru spălarea hainelor, ajunsese într-o stare avansată de degradare, dar japonezii, impresionați de unicitatea locului, au decis să o readucă la viață.
„Am auzit că e vâltoarea stricată şi am venit să o reparăm", a declarat meşterul Toshiyuki Kawahara, potrivit observator.ro.
Proiectul a fost inițiat de o televiziune din Tokyo, care a finanțat întreaga acțiune. „Este un program în care mergi într-un loc şi încerci să aduci bucurie oamenilor locului cu tradiţie japoneză", a adăugat şi reprezentantul postului Tokyo TV, Jo Ogaki.
Toshiyuki, un maestru japonez cu mai mult de 20 de ani de experiență, a remarcat asemănările dintre cultura japoneză a lemnului și cultura lemnului din Maramureș. „Aici folosim o tehnică japoneză de îmbinare a lemnului, are o denumire. Facem aici cuva prin care se scurge apa în vâltoare".
„Suntem atraşi de Maramureş”
Pentru Toshimitsu, care se află pentru a doua oară în județul din România, acesta rămâne același loc care l-a fascinat acum câțiva ani din cauza culturii: „Ştim că cultura lemnului este faimoasă în Maramureş, iar noi suntem meşteri ai lemnului şi atunci suntem atraşi de Maramureş”.
Bineînțeles, sătenii sunt cei mai entuziasmați de munca japonezilor: „Vâltoarea este foarte veche, de fapt este un ansamblu. Aici oamenii vin şi îşi spală covoare din moşi şi strămoşi. Vâltoarea are circa 30 de ani. De doi ani nu mai funcţionează cum trebuie şi chiar ne bucurăm că va funcţiona din nou”.
Japonezii nu sunt prima intervenție în România. În urmă cu 6 ani, au restaurat pardoseala Mănăstirii Peri și au donat un autobuz care s-a transformat într-o bibliotecă în sudul țării.