Proteste masive pro-democrație în Georgia. Mii de oameni au luptat cu apa din tunuri și gazele lacrimogene: „Nu va fi niciodată o Rusie”

Ultima actualizare:

Capitala Georgiei, Tbilisi, a fost scena unor proteste masive pentru a șasea noapte consecutivă, după ce guvernul a decis să suspende negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Proteste masive în Georgia. Oamenii spun că luptă pentru democrație / foto: Profimedia
Proteste masive în Georgia. Oamenii spun că luptă pentru democrație / foto: Profimedia

Decizia a provocat indignare în rândul cetățenilor care susțin integrarea europeană a țării, iar confruntările violente dintre protestatari și forțele de ordine au escaladat.

Violențe pe străzile din Tbilisi

Protestatarii au ridicat baricade și au scandat mesaje împotriva guvernului, în timp ce poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Conform autorităților, 293 de protestatari au fost reținuți, iar alți cinci au fost arestați în urma manifestațiilor.

Un manifestant a declarat furios: „Tot ceea ce faceți este împotriva Georgiei, vreți să îngenunchem, și de ce? De ce, oameni de gunoi? Ce vreți? Ce vreți voi? Vă este frică de mine?”

Altul a subliniat determinarea georgienilor: „Este extrem de important pentru mine să mă aflu aici, deoarece luptăm pentru democrația noastră, pentru a proteja drepturile omului, demnitatea umană și democrația noastră. Deci, vom rămâne puternici și Georgia nu va fi niciodată o Rusie.”

Situația a devenit tot mai tensionată, în special după ce forțele de ordine au fost acuzate de utilizarea disproporționată a forței. Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a condamnat aceste practici și a cerut autorităților georgiene să respecte dreptul la protest pașnic.

Guvernul și opoziția se acuză reciproc

Prim-ministrul Irakli Kobahidze, liderul partidului de guvernământ Visul Georgian, susține că protestele sunt alimentate de influențe externe, în special de agenți ai Uniunii Europene.

Deși premierul a negat că ar renunța la integrarea europeană, decizia de a amâna negocierile până în 2028 și refuzul ajutorului bugetar al UE au alimentat suspiciunile și nemulțumirile populației.

În încercarea de a calma tensiunile, Kobahidze s-a arătat dispus să discute cu doi foști miniștri și cu reprezentanți ai opoziției. Cu toate acestea, mulți consideră aceste acțiuni drept o simplă manevră politică.

Opoziția prooccidentală, inclusiv președinta Salome Zurabișvili, nu recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare din octombrie, pe care le consideră fraudate. Curtea Constituțională a respins însă contestațiile opoziției, iar decizia este definitivă.

Vocea străzii: „Regimul se va prăbuși”

Un alt protestatar a subliniat rezistența populației și a condamnat nedreptățile regimului: „Cu cât folosesc mai mult forța, cu atât oamenii devin mai furioși, pentru că toți cei pe care îi arestează au rude și toți înțeleg că aceasta este o nedreptate. Sunt sigură că, în cele din urmă, acest regim se va prăbuși.”

Protestele din Georgia au devenit un simbol al luptei pentru democrație într-o regiune profund marcată de influențe externe. Mesajul manifestanților este clar: Georgia își dorește un viitor european și respinge orice apropiere de modelul autoritar al Rusiei, scrie Antena 3 CNN. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
shutterstock 401080867 jpg
aeroport  jpg
amelia paige instagram jpg
INSULA HANDA SHUTTERSTOCK (2) jpg
casey colvin oreo captura video jpg
locuinta moderna spatioasa si luminoasa jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net