Comuna unde primarul face curăţenie. Din banii economisiţi, se fac investiţii

16 martie 2022 2:00   Național

Primăria comunei Bărbăteşti din judeţul Vâlcea este atipică. Încă dinainte de pandemie, insituţia funcţiona doar cu 9 angajaţi, din schema de 24, banii economisiţi fiind orientaţi spre investiţiile necesare în localitate. De aceea, de curăţenie se ocupă inclusiv primarul Constantin Banacu.

Constantin Banacu este un primar cu state vechi, cunoscut până şi de Gigi Becali. Când omul de afaceri a venit la schitul Pătrunsa, în 2018, primarul a fost şi el acolo pentru a da o mână de ajutor. Becali n-a venit cu mâna goală, ci cu două maşini cu ajutoare – hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte. Numai că, date fiind condiţiile de acces către mănăstirea de sub Vârful Buila, din Parcul Naţional Buila - Vânturariţa, maşinile au avut nevoie de ajutor. Primarul din Bărbăteşti n-a stat deoparte.

De altfel, aşa îl descriu şi localnicii: „un primar gospodar şi săritor”. De câţiva ani, a avut o iniţiativă lăudabilă. A redus la maximum cheltuielile primărei sale, scrie adevarul.ro.

„Din 2004 de când sunt primar nu am lucrat niciodată cu schema completă de personal. Ne înţelegem perfect aşa, merge totul uns, ca pe roate, cum s-ar spune. N-am dat pe nimeni afară, ultimii doi s-au pensionat. La ora actuală există cel puţin o persoană care poate înlocui o alta care este angrenată în alt proces. Ne rotim şi ne înţelegem atât de bine încât totul merge perfect”, a menţionat primarul din Bărbăteşti – Vâlcea, pentru adevarul.ro.

Până şi primarul are printre atribuţii curăţenia din instituţie: „Cum doamna care se ocupa de curăţenie s-a pensionat, i-am preluat sarcinile, nu doar din motive economice”, mai spune aceeaşi sursă.

Prim-gospodarul susţine că, în acest mod, cheltuielile cu personalul au fost reduse la o treime.

„De unde bani să mai faci investiţii când ei se duc doar pe salarii? Dacă am avea schemă completă sau mai rău supradimensionare, ar sta de bârfe, de ceartă"... Cum se întâmplă în toată România, în care mii şi mii de angajaţi în sistemul de stat iau salarii uriaşe degeaba.

Cu banii economisiţi, s-au făcut o serie de investiţii: „Am refăcut spre exemplu punţile în comună. Erau cu structură de lemn. Am făcut extindere canalizare, extindere apă... Datorită economiei la buget am putut să avem grădiniţă cu program prelungit, dar şi Step-by-step unde asigurăm o masă caldă copiilor. De ce să aruncăm banii?”, întreabă retoric primarul, care şi-ar dori ca fiecare copil din comunitate să primească o masă caldă.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe