#Coronavirus

Coronavirus în România, 21 ianuarie 2022. Cel mai grav bilanţ de la începutul pandemiei

20 ianuarie 2022 23:00   Național
Ultima actualizare:

Bilanț alarmant anunțat de autorități. Până vineri, la ora 10:00, s-au înregistrat peste 19.000 de cazuri noi de COVID-19, cel mai grav bilanţ de la începutul pandemiei. Au fost raportate 49 de decese. Incidenţa cazurilor în Bucureşti a crescut la 8,03, de la 7.15, în urmă cu o zi.

”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 21 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 19.649 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 49 de decese. Nu sunt raportate decese anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00..”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Coronavirus România, 21 ianuarie: Doza booster creşte protecţia în faţa Omicron cu 60%

În condiţiile în care studiile arată că varianta Omicron este dominantă în marile oraşe din România, cu o medie de 79%, medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat că, în cazul persoanelor vaccinate cu doza booster, protecţia faţă de infectarea cu noua tulpină creşte cu 60%. Procentul este de  90% faţă de formele severe care impun spitalizare şi de decese.

După administrarea dozei booster, protecţia faţă de infecţie creşte la 60% iar faţă de formele severe care necesită spitalizare şi de decese creşte la 90% în primele două luni de la administrarea dozei de booster şi are o tendinţă uşoară de scădere după trei luni de la administrarea dozei de booster”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Coronavirus România, 21 ianuarie: Ce trebuie să ştii despre măştile FFP2

Românii trebuie să poarte, din 8 ianuarie, în spaţiile publice, închise sau deschise, doar măşti medicinale sau FFP2. Dacă măştile simple, chirurgicale, nu pot fi reutilizate, măştile FFP2 nu trebuie aruncate neapărat după o purtare. Trebuie însă să nu o speli şi să fii atent la cum arată masca, dacă nu stă fixă, dacă are urme de machiaj sau transpiraţie.

„Poți reutiliza masca FFP2, dar fără să o speli. Și nu există o regulă strictă a numărului de utilizări, mai important este să ții evidența locurilor unde ai folosit-o. Una e să o porți pe stradă, și alta e într-un spital, unde concentrația de virusuri e mult mai mare. Dacă în primul caz poți folosi aceeași mască timp de o săptămână, în al doilea caz e bine să o arunci la finalul zilei”, a explicat dr. Cassandra Pierre, medic de boli infecțioase și director medical la Boston Medical Center, conform health.com.

Măştile de tip FFP2, care se găsesc sub denumirea NK95, N95 sau KF94, au o eficiență de 94-95%. Ele 5 straturi de protecție, nu se lipesc de nas și buze şi nu se umezesc uşor. Prețul unei măşti FFP2 porneşte de la 2 lei și ajunge la 10-15 lei.

 Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!     

Mai multe