Prima gură de aer fără aparatul de oxigen, după 300 de zile! Povestea celui mai grav caz COVID din Marea Britanie

#Coronavirus

Britanicul Andrew Watts, de 40 de ani, a fost la limita dintre viaţă şi moarte timp de 300 de zile după ce a fost diagnosticat pozitiv pentru COVID-19, în decembrie 2020. El a fost declarat cel mai grav şi mai îndelungat caz de COVID-19 din Regatul Unit, după ce ambii plămâni i-au colapsat în timpul convalescenţei. Recent, el a putut să respire pentru prima oară fără ajutorul aparatelor.

Andrew Watts a fost imobilizat la pat timp de 300 de zile
Andrew Watts a fost imobilizat la pat timp de 300 de zile

A învins moartea şi revine la viaţă! Andrew Watts, de 40 de ani, a stat 300 de zile imobilizat la pat, în spital, după ce a ajuns în decembrie 2020, într-o stare gravă din cauza infecţiei cu COVID-19. Starea lui Watts, din Bexley, s-a agravat la începutul lui 2021 şi doctorii au luat în calcul inclusiv varianta de a-i opri aparatul de respiraţie mecanică, după ce ambii plămâni ai britanicului au cedat complet din cauza infecţiei severe.

Cel mai bolnav de COVID-19 britanic a ajuns între timp acasă şi abia recent a putut să respire prima gură de aer proaspăt şi să îndepărteze de la nas tubul, care era conectat la aparatul de oxigen.

Cancerul limfatic de care suferea intrase în remisie

El îşi aminteşte cu groază Crăciunul din 2020 când a ajuns cu o pneumonie severă la Spitalul Regina Elisabeta, din Woolwich. Starea lui s-a agravat de la o zi la alta şi în luna februarie 2021, la cinci săptămâni de comă indusă, doctorii au sunat-o pe soţia lui Hayley pentru a discuta cu ea dacă să îl deconecteze de la aparate sau nu. Femeia s-a opus cu lacrimi în ochi şi Watts a stat timp de opt luni la Terapie Intensivă mai mult mort decât viu.

Starea britanicului era extrem de gravă ţinând cont că la vremea respectivă doctorii observaseră că inclusiv cancerul limfatic de care suferea intrase în remisie. Însă taximetristul Andrew Watts a luptat cu virusurile şi infecţia şi în octombrie 2021 a fost externat.

A renunţat de abia în ianuarie la aparate

Însă coşmarul lui era departe de a se fi încheiat, având în vedere complicaţiile care au intervenit din cauza perioadei îndelungate în care a fost conectat la aparatul de respiraţie artificială.

”Abia acum 10 zile am renunţat la canula nazală (n.r. tubul care îl menţinea conectat la aparatul de oxigen) şi am putut respira singur de când am ieşit din spital”, a declarat pe 20 ianuarie Watts pentru MyLondon, interviu preluat de Daily Mail, în ediţia sa electronică.

Înainte şi după operaţie
Înainte şi după operaţie

Învaţă să meargă şi să vorbească din nou

El continuă să folosească aparatul de oxigen câte 9 ore pe noapte pentru a-şi ajuta plămânii să se refacă. Între timp, familia îl ajută să înveţe să vorbească şi să meargă din nou. Încă din noiembrie 2021 a reuşit să stea în picioare timp de 15 minute, încercând să înveţe picioarele cum să se mişte. Fiii lui, Jack, 6 ani, şi Joshua, 3 ani, sunt cei care îl ambiţionează să lupte cu boala.

Pe perioada în care a fost conectat prin traheostomie la maşina de respirat, Watts a discutat cu Hayley scriind cu creta pe o tablă adusă în salon de asistente. În noiembrie 2021 şi-a propus să ajungă pe jos până la şcoala fiului său, însă abia recent a reuşit să îşi ducă la împlinire visul.

”Lunea trecută am reuşit să merg până la şcoală şi înapoi. Evident, nu am făcut mulţi paşi pe jos: am mers cu maşina până acolo şi l-am condus până la poartă. Am revenit la maşină, am condus acasă şi când am intrat în casă am simţit că sunt stors de vlagă”, a declarat Watts, citat de Daily Mail.

Gaura din gât, unde a avut tubul de respiraţie, îl incomodează îngrozitor pentru că ”şuieră” şi pierde apă când bea, dar speră ca viaţa lui să revină încet-încet la normal.

S-a vaccinat de trei ori

Watts s-a vaccinat de trei ori împotriva COVID-19 şi speră să trăiască suficient de mult încât să îşi vadă copiii la liceu.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net