Cât timp poți purta o mască FFP2 înainte de a o arunca

#Coronavirus

Din 8 ianuarie, românii sunt obligați să poarte în spațiile publice închise și deschise doar măști medicale sau FFP2. Cele textile, pe care le spălam și le refoloseam în trecut, nu mai sunt permise căci nu oferă protecție în fața Omicron. Dacă măștile medicale se aruncă pur și simplu după câteva ore de purtare, cele FFP2 pot fi refolosite. Iată în ce condiții!

Măștile FPP2 se mulează foarte bine pe conturul feței
Măștile FPP2 se mulează foarte bine pe conturul feței

Ce sunt măștile FFP2

În primul rând, trebuie să știi că măștile simple de tip medical sau chirurgical reprezintă primul nivel de protecție pe scara medicală. Se găsesc în toate farmaciile, chiar și în supermarketuri sau benzinării, la prețuri ce pornesc de la 1 leu. Ele oferă o protecție de 50% în fața virusului dacă sunt purtate timp de o oră.

Măști textile, medicale, FFP2 și FFP3
Măști textile, medicale, FFP2 și FFP3

Următoarele ca eficiență sunt măștile de tip FFP2, pe care le găsești sub denumirea NK95, N95 sau KF94. Așa cum le arată și denumirea, sunt făcute dintr-un material mai bun, cu o eficiență de 94-95%. Au 5 straturi de protecție, nu se lipesc de nas și buze ca cele de pânză, sunt confortabile și ușor de purtat mai ales în sezonul rece, deoarece nu se umezesc așa ușor. Prețurile pornesc de la 2 lei și ajung la 10-15 lei bucata. Măștile FFP3 sunt folosite de medici și oferă cel mai ridicat nivel de protecție.

tabel infectare in functie de masca png

Cât de des trebuie schimbate

Specialiștii de pe health.com spun că măștile de tip FFP2 nu se pot spăla și reutiliza, precum cele din pânză, dar nici nu sunt de unică folosință, ca cele simple chirurgicale. „Poți reutiliza masca FFP2, dar fără să o speli. Și nu există o regulă strictă a numărului de utilizări, mai important este să ții evidența locurilor unde ai folosit-o. Una e să o porți pe stradă, și alta e într-un spital, unde concentrația de virusuri e mult mai mare. Dacă în primul caz poți folosi aceeași mască timp de o săptămână, în al doilea caz e bine să o arunci la finalul zilei”, explică dr. Cassandra Pierre, medic de boli infecțioase și director medical la Boston Medical Center. Atenție și la integritatea măștii și la cum arată: dacă nu mai e la fel de fixă pe față, dacă la interior prezintă urme vizibie de machiaj, transpirație, arunc-o!

Cum se păstrează între utilizări

Manevrează masca de fiecare dată cu mâinile curate. Astfel, când ai ajuns acasă, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să te speli pe mâini la baie și abia apoi să scoți masca. Nu o arunca în geantă sau într-un buzunar, nici nu o lăsa agățată pe oglinda retrovizoare din mașină ori la cuierul de pe hol. „Cel mai bine e s-o pui într-o pungă de hârtie, astfel încât să fie acoperită, să nu se atingă de alte lucruri, dar să aibă în același timp și aer să se usuce. 

Păstrează masca într-o pungă de hârtie!
Păstrează masca într-o pungă de hârtie!

Poate fi dezinfectată cumva?

Din păcate, nu există modalități de a decontamina, în siguranță, acest tip de mască, acasă, pentru a-i prelungi durata de viață. Doar în laborator sau în alte instituții medicale există câteva metode: cu lumină ultravioletă, cu peroxid de hidrogen vaporizat, căldură uscată la 70 de grade Celsius sau spray cu etanol. Pentru a face, totuși, economie la aceste măști și a le putea purta cât mai mult timp, Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA (CDC) recomandă să ai 5-7 măști (câte una pentru fiecare zi în care ieși din casă). După ce ai folosit masca nr. 1, pune-o într-o pungă de hârtie și dă-o de-o parte până săptămâna viitoare. Potențialii microbi de pe suprafața ei au timp să moară între utilizări. Cu toate acestea, CDC recomandă să nu poți o astfel de mască de mai mult de 5 ori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dureri de cap jpg
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net