Cu cât s-au scumpit legumele față de aceeași perioadă a anului trecut: „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

18 noiembrie 2024 5:00   Național

Fructele și legumele s-au scumpit în magazine și în piețe. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile au crescut cu 7%. Postul Crăciunului devine astfel mai scump. Cu toate acestea, românii nu renunță la alimentele de post. Fasolea, lintea și năutul, gătite acasă, reprezintă o opțiune pentru mese echilibrate. 

Fasolea, lintea și năutul, variante bune în perioada postului 

„E important să mănânci, chiar dacă ai o masă pe zi, să fie foarte consistentă și să te bucuri de nutrienți. De exemplu, noi avem aici, chiar o să gust, e o fasole roșie cu ghimbir proaspăt, avem și micronutrienți, avem și macronutrienți, în primul rând proteină”, explică Andreea Luca, proprietara unui local cu specific oriental din Iași, pentru Digi24.ro

Fasolea, lintea și năutul gătite după rețete autohtone sau orientale sunt o opțiune excelentă pentru mese echilibrate în perioada postului. „Avem puțină proteină și în acest preparat care conține conopidă fiartă în suc propriu alături de câțiva cartofi care oferă și energie. Acest tip de orez pe care îl găsim în orient, un orez basmati de cea mai bună calitate conține inclusiv puțină proteină, ceea ce îl face să fie cel mai bun orez din lume”, spune Andreea Luca.

Prețurile legumelor au crescut cu 7% față de 2023

Pe tarabele din piețe se găsesc legume proaspete. Datele Institutului Național de Statistică arată, că în cazul legumelor, prețurile au crescut cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Ce luați din piață de obicei? Ce luăm, pătrunjel, leuștean, păstarnac”, spune o doamnă. „Ce luăm? Miez de nucă și usturoi. Produse bune, de calitate”, spun alți doi clienți. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”, recunoaște o doamnă.

Cât costă borcanele de murături 

Conservele de zarzavaturi, zacuscă și murăturile costă între 20 și 30 de lei borcanul. „Am castraveti murați, murături, ardei iuți pusi cu un pic de sare, un pic de oțet. Mai mult în post se cumpără zacusca de legume si cu bureți si salata de sfeclă”, spune Camelia Iacomi, producator local.

Postul înseamnă mai mult decât renunțarea la anumite alimente, atrag atenția preoții. „În mod deosebit în această perioadă suntem chemați să fim mai buni, să fim mai puțin egoiști, să fim mai mulțumitori, să fim mai recunoscători, adică acele calități potrivite pentru a-l primi în casele și în sufletele noastre pe pruncul Isus Hristos, Mântuitorul nostru”, atrage atenția Lucian Apopei, director de comunicare Arhiepiscopia Iașilor. 

Mai multe