Cu câți bani rămâne în mână un profesor care corectează lucrările la Bac 2024. Primește mai mult ca un cadru didactic francez

23 iunie 2024 16:00   Național

Profesorii români care se ocupă de corectarea lucrărilor de Bacalaureat o să primească 5 euro, adică 25 de lei, pentru fiecare lucrare corectată. Creșterea a fost aprobată, recent, de ministerul Educației. Suma este chiar mai mare ca cea acordată de statul francez pentru aceleași servicii. 

Bani primiți de un profesor corector la Bac 

Un profesor român va primi 25 de lei, adică 5 euro, pentru fiecare lucrare corectată și aproximativ 60 de lei, respectiv 12 euro, pentru o oră de evaluare la probele orale. Astfel, va fi plătit mai bine decât colegii din Franţa, unde un profesor corector este remunerat cu mai puţin de 10 euro pentru fiecare oră de examinare şi tot cu 5 euro pentru fiecare lucrare scrisă. În schimb, la simularea examenelor, profesorii români nu au primit niciun ban, deşi au avut de corectat în timpul lor liber, inclusiv târziu în noapte, şi câte 70-80 de lucrări.

Conform mai multor planificări pentru proba orală la limba română, care a fost organizată pe 17-19 iunie în licee, potrivit calendarului de Bacalaureat din acest an, au fost circa 6 candidați per oră în liceele cu comisii de până la 100 de elevi inclusiv. Acest lucru a însemnat 60 de lei pe oră pentru un profesor de limba română, adică 12,06 euro la cursul valutar actual, cu aproape 2,5 euro mai mult decât obține un profesor francez.

Când încep probele scrise la Bac

Conform calendarului examenului naţional de Bacalaureat, probele scrise din sesiunea iunie - iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Probă la Limba şi literatura maternă se va desfăşura vineri, 5 iulie.

Când se afișează rezultatele 

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie. Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Mai multe