Cum poți obține un teren gratuit pentru construirea unei locuințe. Ce condiții trebuie îndeplinite
Cei între 18 și 35 de ani pot solicita, și în 2024, terenuri gratuite de la stat pentru a-și construi locuințe. Suprafețele disponibile diferă: între 150 m² și 300 m² în municipii și sectoarele Bucureștiului, între 250 m² și 400 m² în orașe, și până la 1.000 m² în comune și sate.
Cine poate să aplice pentru aceste terenuri
Și anul acesta tinerii pot depune la primăriile de domiciliu documentele pentru obținerea cu titlul de gratuitate a unui teren pe care pot să își construiască o locuință. Suprafețele acestor terenuri încep de la 150 m² și pot ajunge până la 1.000 m² în funcție de localitatea de domiciliu.
Cei care pot aplica pentru aceste terenuri trebuie să aibă vârsta între 18 și 35 de ani și să nu dețină în proprietate o altă locuință sau un alt teren. Documentele necesare sunt: copie de pe certificatul de naștere, de pe actul de identitate, dar și o declarație pe propria răspundere că nu dețin în proprietate o locuință sau un alt teren. Un lucru important de menționat este faptul că beneficiarul este obligat ca, în termen de un an de la obținerea acestui teren, să înceapă lucrările de construcție.
Documentele necesare
Tinerii nu mai trebuie să prezinte declarația părinților, ci doar o declarație pe propria răspundere că nu dețin terenuri. Astfel, în 2024, documentele necesare pentru a solicita un teren sunt: copie de pe certificatul de naștere; copie de pe actul de identitate și declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.
Conform legii citate și normelor sale de aplicare, terenul se atribuie solicitanților îndreptățiți, în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală și în limita suprafețelor disponibile.
Terenul are o singură destinație
Beneficiarii trebuie să folosească terenul doar pentru construcția unei locuințe personale și nu pot înstrăina terenul. Cel care obține un astfel de teren are doar drept de folosință gratuită atât timp cât locuința există.
Măsura are ca scop facilitarea accesul tinerilor la locuințe, evitând costurile ridicate ale terenurilor, mai ales în zonele urbane.