Lista care te ajută să ai o factură mai mică la curent. Uite ce trebuie să faci!
Vrei o factură cât mai mică la curent? Toată lumea vrea! Chiar dacă s-au plafonat prețurile și,poate, beneficiezi și de anumite subvenții, sumele de bani pe care va trebui să le plătești lunar pentru energia pe care o consumi vor fi astronomice. Le poți reduce și-ți poți face viața puțin mai ușoară dacă respecți câteva sfaturi.
Atenție la marii consumatori: frigider, mașină de spălat, aparat de aer condiționat
Frigiderul, mașina de spălat rufe, uscătorul de rufe, mașina de spălat vase, aparatul de aer condiționat dar și caloriferele electrice puse în funcțiune în miez de iarnă sunt mari consumatori de energie. Va trebui să înveți cum să faci economie la curent - atunci când se poate - și cum să folosești electrocasnicele inteligent.
Frigiderul - Cumpără un produs dintr-o clasă energetică superioară de la A+ în sus. Vei plăt mai mult, dar măcar știi că aparatul nu va consuma mai mult decât e cazul. Atenție și la cum îl folosești! Încearcă să deschizi ușa cât mai rar și, periodic, golește-l de recipiente goale sau inutile. Cu cât e mai încărcat, cu atât va consuma mai multă energie pentru a menține temperatura setată.
Mașina de spălat - Dacă rufele nu necesită o spălare în profunzime, la temperaturi ridicate, folosește un program rapid, o temperatură scăzută și o viteză de centrifugare mai mică. Nu spăla zilnic! Adună o cantitate mai mare de rufe și spală când umpli cuva.
Aparatul de aer condiționat - Nu te încălzi iarna cu aparatul de aer condiționat! Dacă este frig în casă, încearcă să reduci cât de mult poți pierderile de căldură. Pune suluri la uși și la geamuri, îmbracă-te mai gros, învelește-te cu o pătură în plus, aerisește mai puțin și mai des. Deasemenea, nu încerca să încălzești locuința folosind flacăra aragazului sau a cuptorului!
Mașina de spălat vase - Folosește mai rar mașina de spălat vase. Este recomandat să o pui în funcțiune doar atunci când ai de curățat oale foarte murdare. Nu o folosi pentru două, trei farfurii.
În ceea ce privește uscătorul de rufe, dă-i o pauză! Usucă hainele în balcon, în aer liber. Este adevărat că în perioada sezonului rece se vor usca mai greu dar vor mirosi a proaspăt.
Aeroterme și radiatoare - Dacă în locuința ta RADET a tăiat căldura din cauza avariilor, probabil că intenționezi să-ți cumperi un radiator. Alege un produs din clasă energetică superioară care este dotat cu termostat.
Închide lumina când pleci din cameră
De fiecare dată când ieşi dintr-o încăpere, stinge lumina în urma ta. Nu are rost să laşi becurile aprinse dacă nu mai stai în camera respectivă. Poate crezi că un bec nu consumă foarte mult însă acest consum se adună în timp. De asemenea, folosește becuri economice și renunță la cele cu incandescență - dacă încă mai folosești astfel de modele. Dacă nu ştiai, află că într-o locuinţă, iluminatul reprezintă aproximativ 20% din factura la energie electrică, iar asta din cauza becurilor ineficiente energetic. O alternativă la becurile clasice o reprezintă becurile economice. Acestea consumă mult mai puţin şi au o durată de viaţă mult mai îndelungată. De exemplu, becurile economice cu LED rezistă între 35.000 şi 100.000 de ore.
Atenție la aparatura în stand-by
Dacă nu le foloseşti, scoate din priză televizorul, calculatorul, aparatul radio, combina, laptopul, mașina de spălat etc. Motivul? Aparatura electrică şi electronică aflată în stand by consumă curent electric. Chiar dacă este vorba despre cantităţi mici, în timp va trebui să scoţi mai mulţi bani din buzunar când plăteşti factura. Nu ar trebui să lași în priză decât frigiderul. Iar dacă pleci de acasă pentru mai multe zile, stinge lumina de la panoul electric!
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News