Mănăstirea ridicată de Gigi Becali, facturi astronomice la lumină. Cât trebuie să plătească măicuțele

Mănăstirea Colilia din județul Constanța nu a avut, până de curând, curent electric. Măicuțele foloseau un generator alimentat cu motorină,  își luminau chiliile cu lumânări sau lanterne. Femeile și-au dus viața în acest fel, trăind ca pe vremuri. S-au chinuit foarte mult, motiv pentru care, atunci când au reușit să tragă curent electric în mănăstire, s-au bucurat ca la o minune. Nu bănuiau ce le așteaptă. 

maicute colilia jpg

Credeau că, după ce vor aduce curent electric în mănăstire, viața lor va fi mult mai ușoară. Și a fost pentru câteva luni, până când s-au anunțat scumpirile la energie. Factura pe care au primit-o este astronomică, iar femeile nu au de unde să plătească. Abia se ajung cu banii de pe-o zi pe alta. 

Măicuțele s-au speriat când au văzut cât le-a venit de plată. Este vorba despre aproape 40.000 lei, deși ele nu au consumat lumină de acești bani. Suma extrem de mare vine din altă parte: este vorba despre 2 kilometri de cablu pe care au trebuit să-l tragă de la șosea. 

Măicuțele, bune de plată 

Maica rafaela a explicat situația în care se află mănăstirea și cere ajutor oricui poate oferi. Ea spune că în luna octombrie a anului trecut, cu banii primiți din donații au reușit să tragă curent electric în lăcaș. „Numai că, fără să știm, fără să ne gândim, am adus curentul și cu cei doi kilometri de cablu subteran, care pornește de la șoseaua principală și care ajunge în transformatorul din incinta mânăstirii noastre... Adică, Energia activă, cea pe care efectiv am consumat-o este de 6000 kw în trei luni, adică în jur de 6.000 lei, însă suntem obligați să plătim în plus, 118000 kw, aproape 40.000 lei, reprezentând Energie reactivă capacitativă, o formă de energie suplimentară, fără impact pozitiv, fiind generată de lungimea mare de cablu, adică energia doar circulă între consumator și furnizorul de energie și nu se consumă efectiv, dar se contorizează și se regăsește în factura noastră, fapt zic eu, total anormal!”, a transmis maica Rafaela. 

image

Femeile vor să rezilieze contractul

Maica Rafaela a precizat că, dacă ar fi știut ce urmează să se întâmple, nu ar mai fi luptat să aducă curentul în mănăstire. „O spun cu durere în inimă, dacă ni se explica de la început ce se va întâmpla, sigur că nu mai luptăm atât să tragem curentul în câmpul acesta și căutam alte soluții... Ne vedem nevoiți să reziliem contractul, să oprim cât mai repede curentul, pentru că aceasta energie reactivă se contorizează, chiar dacă noi scoatem toți consumatorii din funcțiune (frigidere, lăzi frigorifice, fier de călcat, mașini de spălat etc)...

Femeile au făcut plângere dar nu cred că au vreo șansă să scape de suma pe care trebuie acum să o achite. Mai mult, ele așteaptă acum și factura pe luna ianuarie. „Ni s-a spus că soluția ar fi montarea unor Baterii sau a unei Bobine de compensare, atașate transformatorului și care ar rezolva problema și ar reduce costurile lunare cu energia reactivă cu 98%, dar este o lucrare amplă, ce poate ajunge până la 50000 euro... Greu, foarte greu, ne rugăm Bunului Dumnezeu și Maicii Sale să ne ajute și să ne lumineze în ceea ce vom face mai departe...”, a spus maica Rafaela.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net