Cum să bei ca să nu te îmbeți în noaptea dintre ani
Cu toții vom ciocni un pahar în noaptea de Revelion, rugându-ne în gând pentru un an mai bun. Dar, cum noaptea este lungă și merită sărbătorită, mulți probabil nu se vor limita la un singur pahar, mai ales dacă sunt în compania prietenilor.
Ce se întâmplă în corpul tău când bei un pahar
Efectele alcoolului în organismul tău nu sunt dintre cele mai fericite. În primul rând, el este metabolizat cu mare greutate de ficat, obosindu-l şi generând toxine.
Apoi, îngreunează digestia şi predispune la îngrăşare, căci are calorii. O doză de bere conține, spre exemplu, cel puţin 200 de calorii, tot atât un pahar de vin roşu dulce, iar 100 ml de gin are 265 de calorii.
Citește și: Iată cum e așteptat Anul Nou în lume! E primul Revelion fără restricții
Mai mult decât atât, în prezenţa alcoolului, grăsimile şi glucoza nu se mai pot metaboliza normal, depunându-se ca lipide în celulele adipoase.
Ceea ce înseamnă că o mâncare consumată alături de alcool îngraşă şi mai tare. Medicii recomandă consumul de alcool la distanţă de o oră de masă, nu combinat cu mâncăruri grele, prăjite, sau cu dulciuri.
De ce apare mahmureala
Un alt efect al alcoolului este acela că deshidratează mult organismul.
Aceasta este principala cauză a durerilor de cap şi ale senzaţiei de gură uscată care apar a doua zi.
Este important să te hidratezi corespunzător pe tot parcursul serii, să mai bei și apă. În felul acesta ajuţi organismul să proceseze mai eficient alcoolul şi să dilueze toxinele.
Trucuri pentru a combate efectele negative ale alcoolului
* Prima regulă este să nu bei pe stomacul gol. În caz contrar, alcoolul va fi rapid metabolizat, ajunge instant în sânge şi ţi se urcă la cap. Mai mult decât atât, alcoolul va irita mucoasa gastrică, provocând greaţă şi vomă.
* Alternează mâncarea cu băutura, pentru a avea în permanenţă ceva în stomac. În felul acesta, alcoolul se va absorbi mai încet.
* Nu combina băuturile! Cel puţin nu într-un timp foarte scurt. Noaptea fiind lungă, poţi schimba paharul după o pauză de câteva ore, timp în care trebuie să fi mâncat ceva.
* Nu combina în acelaşi pahar băuturi alcoolice şi energizante la doză deoarece accentuează mahmureala de după.
* Cunoaşte-ţi organismul şi nu depăşi măsura! Când te simţi puţin ameţit, opreşte-te, lasă de-o parte alcoolul, mănâncă şi treci pe apă. A doua zi, te vei felicita pentru gestul tău.