De ce nu poate fi recuperat trupul alpinistei care a murit pe munte de ziua ei

17 ianuarie 2022 11:10   Național

Muntele o ține captivă pe Silvia Murgescu, una dintre cele mai experimentate alpiniste de la noi din țară. Tânăra s-a prăbușit în gol pe un traseu din munții Bucegi pe care s-a aventurat singură, chiar în ziua în care împlinea 37 de ani, pe 12 ianuarie, iar de atunci trupul ei nu a putut fi recuperat de salvamontiști.

Serviciul Public Județean Salvamont Prahova a explicat, într-o postare pe Facebook, de ce salvamontiștii nu au reușit să recupereze trupul neînsuflețit al alpinistei Silvia Murgescu, deși s-a intervenit și cu un elicopter.

Din păcate, vremea dificilă din această perioadă, cu vânt puternic în zonele montale înalte, împiedică accesul în siguranță atât pe cale terestră, cât și pe calea aerului.

”Din păcate, din prognoza meteo se observă că și în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere. Suntem în legătură permanentă cu DSU și IGAv, avem pregătită echipa de intervenție, iar când condițiile meteo vor permite vom realiza această operațiune”, se arată în mesajul salvamontiștilor.

Filmul intervenției eșuate a salvamontiștilor

  • 12 ianuarie. După ora 18.00, o echipă de prim-răspuns a plecat în căutarea alipinistei, după ce s-a aflat că aceasta nu mai răspundea la telefon. Echipa de suport a fost mobilizată și se afla în așteptare la sediul Salvamont Bușteni. Echipa de prim-răspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.
  • 13 ianuarie. Corpul alpinistei a fost reperat în cursul dimineții, pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Dispeceratul IGAv a alocat un elicopter EC135 cu troliu. S-a încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timp suficient la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului.
  • 14, 15 și 16 ianuarie. Operațiunile de salvare au fost întrerupte, Masivul Bucegi fiind sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic.

Salvatorii le transmit condoleanțe membrilor familiei alpinistei și îi asigură că vor face tot ce le stă în puteri pentru a recupera trupul neînsuflețit al acesteia. ”Suntem conștienți că durerea aparținătorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operațiune la bun sfârșit, așa cum o facem de fiecare dată”, au transmis salvatorii.

Mai multe