De ce sunt casele bunicilor mai rezistente la cutremur? Secretul este unul banal

18 februarie 2023 9:48   Național
Ultima actualizare:

Pe vremuri, lucrurile nu erau făcute de mântuială! Drept dovadă stau vechile case de la țară, în care locuiau bunicii și străbunicii noștri, care au fost construite să reziste chiar și la cutremure puternice. Cele mai multe au prins inclusiv seismul din 1977, iar unele chiar și pe cel din 1940. Au rămas tot în picioare, deci care e secretul acestor locuințe?

„Asta îi permite casei ca la anumite cutremure sau alunecări de teren să reziste”

Directorul Muzeului în aer liber din Sibiu, Lucian Robu, a vorbit desore rezistența acestor case și despre diferența dintre ele și construcțiile din ziua de azi. Lemnul de stejar și meșterii care știau să îl cioplească și să îl îmbine stau la baza secretului locuințelor bunicilor noștri, potrivit adevarul.ro. 

 „Ceea ce este extraordinar la aceaste construcții este tormai corelația lor exteordinară cu natura. Aceste ieșituri, aceste bârne care ies oarecum - le numim noi cheotori sau juxtapuneri - sunt îmbinate una în alta în ceea ce meșterii numeau crestături.

Asta îi permite casei ca la anumite cutremure sau alunecări de teren să reziste. Practic, permit elementelor structurale să se balanseze ușor, să se miște. Nu stau într-o structură rigidă. Lemnul bine ales e rezistent, își crează propria lui durabilitate, modul în care grinzile susțin tavanul, modul în care greutatea acoperișului se lasă pe stâlpi fac ca această construcție să intre într-o tensiune, într-un echiclibru”, a explicat directorul Muzeului în aer liber din Sibiu, Lucian Robu, pentru Agerpres.

În Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA,  cel mai mare de acest fel din Europa,  putem admira case care au rezistat fără nicio problemă la cutremurele din ultimii 200 de ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe