Digul de la Lacul Morii devine parc iar insula, cel mai mare centru nautic din București

18 august 2022 14:43   Național

În București se întâmplă și lucruri frumoase. În sectorul 6, de-a lungul digului va apărea Parcul Lacul Morii iar vechea insulă, părăsită de zeci de ani va fi transformată într-un centru nautic. Pentru a se stabili cum va arăta zona s-a dat startul unui concurs internațional de soluții, la care vor participa cei mai buni arhitecți peisagiști și urbaniști din lume.  

Primăria Sectorului 6 a lansat concursul de soluții cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) iar un juriu internațional va alege pe 31 octombrie soluția ideală.  Aceasta va fi premiată cu 2,677.700 de lei fără TVA. milioane de lei.  

Organizatorii încearcă să atragă în această întrecere a arhitecților peisagiști și urbaniști pe cei mai buni specialiști din lume. În total, investiția în parc și transformarea insulei de la Lacul Morii trebuie să se încadreze în 20 de milioane de euro, buget estimativ 

Ce vrea primăria sectorului 6 

Concursul are ca scop o suprafață de 16, 6 hectare, pentru care vor fi propuse soluții ce urmează să fie implementate are 40-100 de metri lățime (între malul lacului și limitele de proprietate). Toată zona supusă concursului de soluții a fost împărțită în mai multe porțiuni de primăria sectorului 6 și specialiștii de la Ordinul Arhitecților.  

”Parcul va fi unul liniar, cu o suprafață de 16,6 hectare, care pornește din zona barajului Ciurel și a Parcului Crângași, continuă spre zona de nord, include insula și ajunge până la Chiajna, în zona adiacentă digului, dar și zona sudică”, a declarat Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților București. 

„Pentru fiecare dintre spațiile delimitate, concurenților le vor fi impuse niște direcții generale despre cum ne dorim să amenajăm. Soluția efectivă nu o știm, exact acesta e scopul concursului de soluții, ca specialiștii (arhitecți, peisagiști, sociologi, antropologi) să analizeze toată zona și să vină cu niște idei care vor fi alese de un juriu independent”, a explicat Mihai Munteanu, arhitect al Primăriei Sectorului 6. 

Primăria sectorului 6 dorește ca pe lângă dig, în parcul Lacul Morii să apară zone de recreere, terenuri de sport, sporturi nautice pe luciul apei și spații moderne pentru evenimente culturale. 

 ”Partea de proiectare va dura circa 6 luni, pentru că vorbim de o suprafață mare, de kilometri buni. Apoi avem două opțiuni: să scoatem la licitație lucrarea, pe acea proiectare, sau să facem un contract cadru care să acopere cât mai mult din elementele pe care le conține proiectarea și să-l dăm imediat în execuție. Lucrările vor fi etapizate. Dacă în 2024 avem finalizată măcar o etapă, eu sunt mulțumit, pentru că apoi, în maximum un an, cel târziu în 2025 va fi totul gata”, a precizat primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe